Бањалучанин производи дијелове за НАСА

N1
Бањалучанин производи дијелове за НАСА

Дамир Љубичић је рођени Бањалучанин који од 1995. године живи и ради у Данској, граду Оденсеу. Његова компанија производи свемирске компоненте за НАСА, ЕСА и од недавно за Аирбус.

Он је власник и оснивач компаније Спаце Цомпосите Струцтурес, за коју је казао да је настала као сплет околности, случајности, мало среће и мало умијећа.

“Прије него сам отворио фирму радио сам у другој фирми која се бавила развојем војних система. У оквиру те фирме сам основао свемирско одјељење које сам водио. Та фирма не постоји више од прошле године, а ја сам наставио овај специфични бизнис”, испричао је у Новом дану на Н1.

Казао је да му за посао није требала храброст.

“Ниво храбрости је био већи код моје маме када се раставила са мојим оцем. Знате, ја живим у земљи благостања, не знам какву вратоломију да извршим - имаћу кров над главом и ручак. Сјећам се рата и ужаса, а није ми требала храброст. Најгоре што се може десити је да жена и ја нећемо имати свако свој аутомобил”, казао је.

Требао му је фокус, а прије 15 година када је завршавао факултет, није знао да ће се бавити баш овим послом.

Његов савјет свима је сљедећи:

“Покушајте да урадите најбоље што можете. Ако сваки пут дате 100 посто себе, успјех не може да изостане”, поручио је Љубичић.

Прије два дана, 14. октобра, његова фирма испоручила је прве компоненте за Аирбус.

Објаснио шта је срж посла његове компаније:

“Развијање и производња структуралних елемената у композитним материјалима. Угљичним влакнима. То је оно што ми радимо инхоусе. Поред тога долазе остали дијелови, ми радимо шасију за сателите од суперлаганих материјала”, изјавио је Љубичић.

Тржишна предност његове фирме је да су и произвођачи, а хардњаре у његовом бизнису чини само 10 одсто удјела, односно 10 одосто цијене. Сваки сателит је засебан, а што се његове компаније тиче - свако ко је најбољи у ономе што ради може добити посао.

За пројекте које ради је рекао да о сваком пишу докторску дисертацију, а у будућности би волио да се бави компликованијим стварима, сложенијим компонентама, односно да уђу на системски ниво производње дијелова за свемирске компоненте.

“Испоручујемо статичке компоненте, волио бих да радимо механизме. Да се помјеримо у ланцу исхране”, рекао је он.

Љубичић је оцијенио да ће им за тај подухват требати најмање 25 запослених, а да је ниво посла који сада обављају само “ниша у ниши” када се ради о свемиру.

(Н1)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана