Бајрам испуњен срећом и благостањем

Срна
Бајрам испуњен срећом и благостањем

Бањалука - Вјерници исламске вјероисповијести широм свијета данас прослављају један од највећих празника Рамазански бајрам.

Овом празнику претходио је мјесец поста, који су вјерници проводили у молитви, одричући се хране, пића, лоших мисли и дјела. За муслимане рамазан је свети мјесец, а празнични дани вријеме када је породица на окупу у дому испуњеном радошћу и благостањем.

Централна бајрамска свечаност у Бањалуци биће одржана у Ферхадији, у којој се на молитви окупљају вјерници који у град на Врбасу хрле из свих крајева свијета, а свечаност ће бити уприличена и у Царевој џамији у Сарајеву, као и у другим општинама и градовима широм Српске и ФБиХ.

Муфтија бањалучки Осман Козлић рекао је да ће молитва у Ферхадији почети у пет сати и 40 минута, те да ће се, како традиција налаже, у џамији окупити мушки чланови породица. Он је истакао да се овај празник прославља три дана и да другог дана вјерници обилазе гробове најмилијих.

- Држите се праштања и промовишите оно што сви виде као заједничко добро. Нека нам праштање буде веома важно у животу, јер ако од Бога тражимо милост и опрост, требамо бити спремни да и сами опростимо. Баш како и у хришћанској традицији у молитви стоји “опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим”, тако и света књига Куран позива на опрост - истакао је Козлић.

Честитајући вјерницима празник ријечима “Бајрам шериф, мубарек олсун” поручио је да треба да гледају у будућност.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић истакао је да се без одрицања и жртве не могу постићи велики циљеви.

- Ојачајте вјеру, не клоните духом и истрајавајте у добру - поручио је Кавазовић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је празник свим вјерницима исламске вјероисповијести у Српској и БиХ, наводећи да је Бајрам празник радости за све вјернике и људе добрих намјера.

- Бајрам је надахнуће за обнову истинских вриједности и промоцију универзалних порука мира, солидарности, толеранције и поштовања међу људима и народима. Желим вам да овај велики празник дочекате у добром здрављу, радости и благостању у кругу породице и пријатеља - наводи се у Додиковој честитки.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић навео је у честитки да Бајрам представља посебну радост за све истинске вјернике.

- Бајрам је симбол породичног окупљања и увјерен сам да ће традиционална симболика празника покренути људе на толеранцију и разумијевање, у циљу мирног и просперитетног живота - навео је Иванић.

Премијерка РС Жељка Цвијановић пожељела је вјерницима да празник прославе у миру, здрављу и добром расположењу.

  • Нека овај празник буде повод за личну и породичну радост и срећу, као и надахнуће за свако универзално добро дјело - навела је она. Празник су честитали и други званичници Српске и ФБиХ.

Обичаји

Уочи Рамазанског бајрама муслимани чисте куће и посебну пажњу придају њиховом украшавању, а чиста и мирисна одијела један су од симбола овог празника. Рамазански бајрам посебну радост представља за дјецу, која цијелу годину чекају такозвану бајрам банку, односно посјећују родбину и комшије који их дарују новцем и слаткишима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана