Арсенал хладног оружја пронађен код миграната

Жељка Домазет
Арсенал хладног оружја пронађен код миграната

Сарајево - Сукоб миграната у избјегличком центру Салаковац код Мостара окончан је избадањем једне особе ножем у леђа, док је у објектима које су користили на подручју Бихаћа пронађен арсенал хладног оружја.

Употреби хладног оружја у Салаковцу претходила је туча двојице миграната из исте земље јуче око седам часова. Избодени мигрант је пребачен у болницу, док је нападач ухапшен.

- Ситуација је под контролом. Инцидент је избио између двије особе, а не веће групе миграната - истакао је управник избјегличког центра Един Дењо.

Сукоб миграната у Великој Кладуши окончан је у петак трагедијом. Мигрант из Марока подлегао је од посљедица повреда нанесених хладним оружјем. Послије тог обрачуна протеклог викенда на ноге је подигнуто више од 100 полицајаца који су пречешљали сваки кутак који користе мигранти.

- У претресима објеката и просторија које користе мигранти у Бихаћу пронађени су бројни предмети који могу да послуже за прекршаје и кривична дјела - саопштено је из МУП-а Унско-санског кантона (УСК).

Полиција је у објектима ђачког дома у Борићима, недовршене зграде Дома пензионера и на другим локацијама за које су постојала оперативна сазнања да их користе за смјештај миграната, пронашла 36 ножева, двије палице, чекић, скалпеле, ножеве за скалпел, маказе и одвијаче.

- Након извршеног претреса суду ће бити достављен извјештај и биће обавијештена Служба за послове са странцима БиХ - изјавила је портпаролка МУП-а УСК Снежана Галић.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић, који је од избијања мигрантске кризе тврдио да се њене димензије преувеличавају и да нема опасности, изјавио је послије јучерашње сједнице Савјета министара да је безбједносна ситуација у земљи нарушена.

- Са сваким случајем, који на било који начин може да узнемири јавност и изазове страх безбједносна ситуација је нарушена. Полицијске агенције у извјештајима наводе да је ситуација задовољавајућа, али се не слажем са таквим извјештајима. Постоји један број миграната који су конфликтни, склони нарушавању јавног реда и мира и изазивању туча и који су конзументи дроге због чега је неопходно да буду у изолацији затвореног типа - рекао је Мектић очито промијенивши плочу.

Он је казао да су на основу Закона о странцима и Закона о азилу за питање миграната поред Министарства безбједности, Граничне полиције и Службе за послове са странцима надлежне и остале полицијске агенције у БиХ.

- Сви имају обавезе, то је закон тако прописао. Нека врста носиоца активности је Министарство безбједности. Кантони су надлежни за безбједност у центрима за смјештај миграната. Очекујем и да ће локална полиција помоћи у спровођењу одлуке да сви мигранти морају бити смјештени у центре за прихват. Надам се да би током дана Влада ФБиХ  могла донијети одлуку којом ће за потребе смјештаја миграната Министарству безбједности уступити објекат “Агрокомреца” на подручју УСК и касарну “Ушивак” у Хаџићима. То је приоритет свих приоритета. Чекамо ту одлуку јер ће нам помоћи да стабилизујемо ситуацију и да сви мигранти који се налазе у БиХ имају смјештај - рекао је Мектић истичући да ће контрола и регистрација када буду смјештени у та два објекта бити много лакша.

Мигранти који се налазе у Великој Кладуши јуче су у великом броју организовано кренули према граничном прелазу како би покушали да пређу хрватску границу и домогну се ЕУ. Гранични прелаз су због тога блокирале јаке полицијске снаге, а путници су из предострожности преусмјерени на прелазе Изачић и Хаџин Поток. Ситуација је потом нормализована, а мигранти су пристали да се врати у Велику Кладушу.

- За сваки случај смо ангажовали јаке снаге, припаднике више полицијских станица и специјалне јединице МУП-а. На срећу није било потребе за примјеном силе - рекао је  министар унутрашњих послова УСК Анел Рамић.

Мектић је рекао да ће Хрватска учинити све да спријечи улазак миграната на своју територију.

- Неки то раде уз употребу силе, али ми нисмо још имали ситуацију да смо употребљавали силу према мигрантима. Велики број миграната смо вратили у сусједне земље из којих су покушали ући у БиХ - рекао је Мектић.

Оперативни штаб за питање миграција у БиХ засједа сваке седмице, а према подацима који су јуче представљени Савјету министара закључно са 17. јуном регистрована су 6.643 мигранта у БиХ који су у овој години ушли у БиХ. Намјеру за подношење захтјева за азил у БиХ изразило је 6.014, а то је учинило 611 миграната.

Како број миграната расте ситуација постаје све сложенија и у посљедње вријеме чести су физички сукоби, провале у куће и крађе.

Осумњичени за убиство

Тужилаштву УСК биће предата двојица миграната из Алжира и Палестине, објавили су сарајевски медији. Они су осумњичени за убиство Мароканца А. Л. које се догодило у петак у Великој Кладуши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана