“Arcelor Mittal” смањује производњу и број радника?

nezavisne.com
“Arcelor Mittal” смањује производњу и број радника?

Приједор - Компанија “Arcelor Mittal” би у наредних неколико дана могла донијети одлуке које нису добре по град Приједор, а то је смањење производње жељезне руде у Омарској, што би могло довести и до смањења броја радника, упозорио је данас Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

Како тврди, основни разлог за то су неразријешени односи између Владе Републике Српске и ове компаније, јер није дошло до реализације аукције за старе руднике жељезне руде у Љубији.

“Још једном молим све представнике Владе да с 'Mittalом' успоставе однос, ако нема другог партнера, да се даље развијају процеси рударења у граду Приједору, да се повећава број запослених радника, а не да нам се деси процес умањења или губитка посла за дио радника”, поручио је Ђаковић.

Младен Јелача, директор “Arcelor Mittalа Приједор”, каже за “Независне” како компанија озбиљно разматра своју стратегију рада, те да ће она увелико зависити од тога како ће се одвијати однос с Владом РС. Он не искључује сценарио који је најавио Ђаковић, а који се односи на смањење производње и броја радника.

“Стратегија ће зависити од тога да ли ћемо поред рудника Омарска производњу моћи ослонити на руднике у Љубији и Томашици. Компанија има потребу да размотри стратегију, јер одређене активности по питању приватизације не иду оним темпом којим би она жељела да се одвијају”, казао је Јелача.

Иначе, “Arcelor Mittal” и РЖР Љубија имају заједничко предузеће “Arcelor Mittal Приједор”, а које рудари у руднику Омарска.

Са друге стране, РЖР Љубија има још своја два рудника, а то су Љубија и Томашица, који годинама нису у функцији.

Куповином љубијских рудника мултинационална компанија продужила би вијек рударења у Приједору, будући да је коповима на којима сада експлоатише жељезо трајање ограничено на још неколико година.

Према недавно објављеном финансијском извјештају, предузеће Рудници жељезне руде (РЖР) Љубија завршило је прошлу годину у минусу од скоро 450.000 КМ. Годину раније, односно 2017. године, имали су добит од скоро 1,9 милиона КМ.

Подсјећамо, ИРБ РС је у новембру прошле године понудила на продају већински пакет акција (64,99 одсто) рудника по почетној цијени од 69.020.547,43 КМ преко Бањалуче берзе.

Међутим, аукција одржана крајем јануара ове године је поништена јер су у ИРБ-у оцијенили како документација коју су послали из компаније “Arcelor Mittal” није валидна, док осим њих других понуда није ни било.

Са друге стране, из приједорског предузећа стигла је оптужба како их је банка спријечила да учествују у аукцији.

О новонасталој ситуацији данас нисмо успјели добити мишљење ресорног министарства као ни синдиката у “Arcelor Mittalу Приједор”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана