Актив жена СДС-а: Сексуална корупција озбиљан проблем

Срна
Актив жена СДС-а: Сексуална корупција озбиљан проблем

Бањалука - Сексуална корупција је озбиљан друштвени проблем против кога се треба борити и јачањем правног оквира са циљем заштите жена жртава ове негативне појаве, закључено је на вечерашњем предавању професора Иванке Марковић под називом “Жене - жртве сексуалне корупције”, које је организовао Актив жена СДС-а.

Марковићева, која је и народни посланик, рекла је да је сексуална корупција табу о којем мало жена говори јавно, али да сви знају да постоји.


Она је истакла да особе које доживе сексуално насиље често одлуче да не иступе јавно и не пријаве починиоца из страха.

“Неопходно је створити друштво гдје ћемо бити сигурни од сваког облика насиља, у којем ће нас штитити систем и жене неће бити третиране као објекати. Морамо показати друштву да жртва сексуалне корупције није крива за то што јој се десило, те да је кључни елемент те корупције моћ”, објаснила је Марковићева.

Она је додала да су ријетки случајеви процесуирања и кажњавања сексуалних починиоца.

У саопштењу СДС-а је наведено да је на овом плану неопходно дјеловати и превентивно како би друштво постало свјесно ове појаве и начина борбе против сексуалне корупције.

Предавање “Жене - жртве сексуалне корупције” организовано је у оквиру кампање “16 дана активизма против насиља над женама”.

“16 дана активизма против насиља према женама” је међународна кампања која се обиљежава од 1991. године. Учесници кампање одредили су 25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама за почетак кампање и 10. децембар – Међународни дан људских права за крај кампање, како би симболично повезали проблем насиља над женама са људским правима и истакли да је такав вид насиља кршење људских права.

Кампања укључује и друге значајне датуме, као што су 29. новембар – Међународни дан заштитника људских права жена, 1. децембар – Светски дан борбе против Сиде и 6. децембар – годишњица Монтреалског масакра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана