Златници за осам вијекова епархије

Р. Ми.
Златници за осам вијекова епархије

Требиње - Епархија захумско-херцеговачка и приморска издала је два златника поводом јубилеја, 800 година од њеног оснивања.

Златник је израдила Златарна “Цеље”, а израду су помогли донатори, наведено је на званичном сајту Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

- Већи златник је пречника 38 милиметара и тежине 34,55 грама, а мањи је пречника 27 милиметара и тежине 17,28 грама. Златници су израђени од најчистијег и најквалитетнијег злата - наводе у епархији. Умјетничко рјешење златника урадио је парох дубровачки, отац Стеван Ковачевић.

- На предњој страни златника налази се катедрални храм и натпис “800 година Епархије ЗХиП 1219-2019”, а на другој страни је уже језгро Старог града Мостара са Саборном црквом у пламену и оштећеним Старим мостом са натписом “Храм Пресвете Тројице 1873-1992” -  наводи се у саопштењу.

Златници су упаковани у оригиналну амбалажу Златарне “Цеље” са жигом Златарне и жигом епархијског јубилеја. Сваки златник посједује сертификат и књижицу са текстом који потписује Његово преосвештенство епископ франкфуртски и цијеле Њемачке Григорије.

У овој години Епархија захумско-херцеговачка и приморска слави 800 година аутокефалности Српске православне цркве, а уједно и јубилеј установљења ове епархије од првог архиепископа жичког, Светог Саве.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана