Здравко Ковачевић у пчелињаку остварио дјечачки сан

Сретен Митровић
Здравко Ковачевић у пчелињаку остварио дјечачки сан

Рогатица - Без икаквог предзнања, али уз велику жељу и даноноћни труд, Здравко Ковачевић (37) из Гуждеља код Рогатице за само четири године постао је узоран пчелар којем би на знању и умијећу могли да позавиде и много искуснији.

У његовом пчелињаку је више од 40 изузетно јаких и здравих друштава, а Здравко не планира да се на томе заустави.

- Од малих ногу сам маштао да се бавим пчеларством и та жеља ми се остварила 2014. године када сам од пчелара Радослава Јанковића на поклон добио пчелиње друштво - присјетио се Здравко, који је аутомеханичарски занат замијенио пчеларством. На његову срећу, баш у то вријеме је јапанска агенција “Џајка” на подручју рогатичке општине донирала по четири друштва углавном младим пчеларима, почетницима у овој области. Међу њима је био и Здравко.

- Мојој срећи није било краја иако се те године нисам много осладио. Међутим, уз помоћ оца Мирка, у зиму 2015. оставили смо пуно меда пчелама и то се исплатило. Из зиме су друштва изашла јака, па смо на љето имали рекордне приносе. Из кошнице смо вадили и по 40 килограма, а наш пчелињак удвостручио је број друштава - казао је с осмијехом. 

Да би дошао до четрдесетак снажних и здравих друштава са којима Ковачевићи желе да уђу у предстојећу зиму, морали су проћи обуку о пчеларству. У том циљу прочитали су и много стручне литературе, посјећивали предавања и сајмове о пчеларству, те слушали савјете искуснијих пчелара.

- Уз теорију и праксу коју смо стицали на разне начине, набављали смо и опрему, разројавали друштва, почели производњу матица. Можемо се похвалити да нам се ниједан рој није сам издвојио, а поготово не “побјегао” - каже Здравко.

Ова година и у пчелињаку “Ковачевић” добро је почела.

- Пчеларимо у дијелу општине гдје се врло ријетко користе хемикалије и имамо еколошки здраво подручје. За оно меда што узмемо од пчела и понудимо тржишту, а ове године ради се о 14-15 килограма по друштву, знамо да је здраво и без било каквих примјеса хемије и адитива. Меда би било и више да није дошао кишни јуни, па ево и већи дио јула - казује Здравко, који уз мед производи и друге пчелиње производе као што су полен, прополис и матична млијеч.

Припреме за зиму

Вриједни отац и син у свом пчелињаку већ обављају припреме пчела за зиму.

- Идемо полако и систематично, задимљавање и третман против варое, које на срећу нема у неким озбиљнијим количинама. Пошто су пчеле љети морале трошити залихе које смо им оставили, мора се спремати и прихрана и обавити други предзимски послови - рекао је Мирко Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана