Закуп Соколског дома у Добоју 0,10 КМ по квадратном метру

nezavisne.com
Закуп Соколског дома у Добоју 0,10 КМ по квадратном метру

Добој - За 0,10 КМ по квадратном метру ко год буде желио моћи ће да добије у закуп објекат Соколског дома у Добоју, којег је скоро докрајчила катастрофална поплава 2014. године.

 ”Симболична је закупнина, а будући закупац има обавезу да санира цијели објекат и да на око 10 година плаћа 10 фенинга закупнине, да заврши адаптацију и реконструкцију објекта, како се не би урушио. Ми немамо средства да то сами завршимо”, изјавио је Небојша Марић, замјеник градоначелника Добоја.

 У Градској управи наводе да овај објекат није под заштитом државе, те да не постоји препрека за његово издавање, а историчар Милка Ћосић, виши кустос у овдашњем музеју, каже да процедура није ни покретана.

 ”Знам да су неки објекти предлагани па нису прошли, између осталог Парк народних хероја није ушао на листу заштите. Ја сам, иначе, неко ко је по свом занимању и опредјељењу увијек за заштиту тих старих објеката и тог неког насљеђа. Можда сам ту мало и несавремена”, рекла је Ћосићева.

 Приземље објекта, укључујући велику салу, у потпуности је девастирано, док просторије на спрату тренутно користи Спортски савез града Добоја и Извршни одбор Међународног рукометног ТВ турнира шампиона.

 Дио објекта у приземљу за своје потребе је адаптирао Градски фудбалски савез, а његов предсједник Златко Спасојевић каже да су властитим и средствима Фудбалског савеза РС 2015. године санирали те просторије.

 ”То је простор од око 30 квадратних метара који ми годинама користимо. Нисмо имали алтернативу, у ствари могли смо ићи под закуп или купити простор, али нисмо имали средства”, рекао је Спасојевић.

 Одлука о градњи Соколског дома је донесена 1929, двије године касније је од Мухарема Мулалића откупљено земљиште на којем је потом почела градња, која је трајала до 1935. године.

 ”Највише заслуга за изградњу овог дома имају угледне добојске породице, трговачке, које су дале доста прилога да се он изгради. Првенствено су то познатије трговачке породице Мучибабић, Грујић, Кондић... Треба напоменути и да је један од врло агилних и угледних Добојлија Хусо Авдић и те како учествовао”, прича Милка Ћосић.

 Објекат је до 1941. носио име краља Александра Првог Карађорђевића, а данас се налази у истоименој улици. То градским властима није помогло да нађу донатора за његову санацију, јер нико није био заинтересован.

 ”Чак смо предлагали и Александру Вучићу да Влада Србије, у то вријеме он је био предсједник Владе, учествује у обнови, имајући у виду да је то задужбина краља Александра, међутим они нису тада имали интерес за то и тако је Соколски дом остао у лошем стању. Пријети опасност од урушавања”, каже Марић.

Деведесетих година прошлог вијека управљање објектом је преузела локална власт, која га је уступила спортским организацијама. Остало је нејасно код надлежних да ли ће, ако неко узме у закуп читав објекат, спортске организације морати да иселе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана