Vojnički pasulj iz Nožničkog decenijama čuva prepoznatljiv ukus

Dejan Jovičić
Vojnički pasulj iz Nožničkog decenijama čuva prepoznatljiv ukus

Srbac - Svako selo ima neku atrakciju, a kod nas je to kuvani pasulj, koji vole i djeca i odrasli i koji nas već decenijama drži na okupu, rekao je kulinarski majstor Rade Dragomirović, u čiju je čast u Nožičkom kod Srpca treću godinu zaredom organizovano druženje pod nazivom “Rade kuva gra'“.

Nedjeljno predvečerje u tom srbačkom selu uz prepoznatljiv miris i ukus vojničkog pasulja provelo je više od stotinu mještana Nožičkog, ali i okolnih sela, pa čak i onih koji su nekada davno otišli trbuhom za kruhom, ali su se samo zbog ovog događaja ponovo vratili u zavičaj.

Piknik u krugu područne škole organizovalo je Udruženje građana “Moje Nožičko”, koje je na taj način željelo da sačuva uspomenu na događaj iz prošlih vremena kada je Rade Dragomirović, kao tadašnji domar-poslužitelj, u vrijeme školskog krosa kuvao vojnički pasulj i posluživao ga u šarenim šoljama od tvrdog papira.

- Nije bilo slađeg i ukusnijeg pasulja od onoga koji je Rade pravio. Kros je održavan jednom godišnje, ali smo uvijek sa radošću dočekivali taj događaj, upravo zbog pasulja. Presrećni što smo oživjeli tu tradiciju, koja je naišla na dobar odjek jer su na druženje došli i nekadašnji mještani koji su išli u to vrijeme u školu, a ne žive u Nožičkom već decenijama - rekao je predsjednik udruženja Velimir Mikulić.

Rade Dragomirović je dugo radio u Nožičkom, a zatim i u školama u Sitnešima, Srpcu i Bardači. I danas su mu u mislima stara dobra vremena kada je veliki broj djece i odraslih stajao u redu da dođe do svoje porcije pasulja, koji i sada u 79. godini podjednako dobro priprema.

- Nema gdje ga nisam do sada kuvao, zvali su me iz cijele opštine na razne manifestacije. Nema neke posebne tajne u pripremi, ali se mora tačno znati kad se šta u njega ubacuje. I nikada mi se nije desilo da ne ispadne kako treba - kaže Rade, koji je operisao kuk i ima problema sa kretanjem, ali je ipak došao kako bi mladima prenio svoja kulinarska znanja.

To je samo jedna od aktivnosti koje je udruženje “Moje Nožičko” organizovalo u selu, počevši od postavljanja table za šah pa do izgradnje igrališta i sadnje borova kod škole te uređenja spomen-parka.

Mikulić kaže da je u završnoj fazi realizacija projekta “Moje Nožičko - Moj dom”, u okviru kojeg planiraju uređenje društvenog doma, izgradnju mokrog čvora, garderobe, ostave i priručne kuhinje.

- Predali smo potrebnu dokumentaciju fondaciji “Mozaik”, sa kojom radimo na ovoj aktivnosti i očekujemo da nam do kraja mjeseca prebace oko 8.000 KM, koliko nam je potrebno da završimo planirane radove. Do sada smo uz pomoć brojnih donatora prikupili 9.500 KM - rekao je Mikulić i dodao da su dio novca usmjerili, a riječ je o uređenju školskog dvorišta.

- Planiramo adaptaciju parkinga za bicikle sa nadstrešnicom, a imamo namjeru da posadimo drveće i postavimo kante za smeće. Podrška našim aktivnostima raste iz dana u dan, o čemu svjedoči i to Uslovi za članstvo

Velimir Mikulić kaže da svi oni koji žele da postanu članovi njihovog udruženja moraju da ispune određene uslove.

- Moraju biti porijeklom iz Nožičkog, da su živjeli u selu najmanje pet godina ili da je neko od supružnika porijeklom iz Nožičkog. imamo već više od 230 registrovanih članova - rekao je Mikulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana