Војнички пасуљ из Ножничког деценијама чува препознатљив укус

Дејан Јовичић
Војнички пасуљ из Ножничког деценијама чува препознатљив укус

Србац - Свако село има неку атракцију, а код нас је то кувани пасуљ, који воле и дјеца и одрасли и који нас већ деценијама држи на окупу, рекао је кулинарски мајстор Раде Драгомировић, у чију је част у Ножичком код Српца трећу годину заредом организовано дружење под називом “Раде кува гра'“.

Недјељно предвечерје у том србачком селу уз препознатљив мирис и укус војничког пасуља провело је више од стотину мјештана Ножичког, али и околних села, па чак и оних који су некада давно отишли трбухом за крухом, али су се само због овог догађаја поново вратили у завичај.

Пикник у кругу подручне школе организовало је Удружење грађана “Моје Ножичко”, које је на тај начин жељело да сачува успомену на догађај из прошлих времена када је Раде Драгомировић, као тадашњи домар-послужитељ, у вријеме школског кроса кувао војнички пасуљ и послуживао га у шареним шољама од тврдог папира.

- Није било слађег и укуснијег пасуља од онога који је Раде правио. Крос је одржаван једном годишње, али смо увијек са радошћу дочекивали тај догађај, управо због пасуља. Пресрећни што смо оживјели ту традицију, која је наишла на добар одјек јер су на дружење дошли и некадашњи мјештани који су ишли у то вријеме у школу, а не живе у Ножичком већ деценијама - рекао је предсједник удружења Велимир Микулић.

Раде Драгомировић је дуго радио у Ножичком, а затим и у школама у Ситнешима, Српцу и Бардачи. И данас су му у мислима стара добра времена када је велики број дјеце и одраслих стајао у реду да дође до своје порције пасуља, који и сада у 79. години подједнако добро припрема.

- Нема гдје га нисам до сада кувао, звали су ме из цијеле општине на разне манифестације. Нема неке посебне тајне у припреми, али се мора тачно знати кад се шта у њега убацује. И никада ми се није десило да не испадне како треба - каже Раде, који је оперисао кук и има проблема са кретањем, али је ипак дошао како би младима пренио своја кулинарска знања.

То је само једна од активности које је удружење “Моје Ножичко” организовало у селу, почевши од постављања табле за шах па до изградње игралишта и садње борова код школе те уређења спомен-парка.

Микулић каже да је у завршној фази реализација пројекта “Моје Ножичко - Мој дом”, у оквиру којег планирају уређење друштвеног дома, изградњу мокрог чвора, гардеробе, оставе и приручне кухиње.

- Предали смо потребну документацију фондацији “Мозаик”, са којом радимо на овој активности и очекујемо да нам до краја мјесеца пребаце око 8.000 КМ, колико нам је потребно да завршимо планиране радове. До сада смо уз помоћ бројних донатора прикупили 9.500 КМ - рекао је Микулић и додао да су дио новца усмјерили, а ријеч је о уређењу школског дворишта.

- Планирамо адаптацију паркинга за бицикле са надстрешницом, а имамо намјеру да посадимо дрвеће и поставимо канте за смеће. Подршка нашим активностима расте из дана у дан, о чему свједочи и то Услови за чланство

Велимир Микулић каже да сви они који желе да постану чланови њиховог удружења морају да испуне одређене услове.

- Морају бити поријеклом из Ножичког, да су живјели у селу најмање пет година или да је неко од супружника поријеклом из Ножичког. имамо већ више од 230 регистрованих чланова - рекао је Микулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана