Витезови и малишани укрстили мачеве у Бијељини

Љ. А.
Витезови и малишани укрстили мачеве у Бијељини

Бијељина - Витезови са оклопима, даме у дугим, раскошним хаљинама, витешке борбе, ковање мачева, оживјели су дух средњег вијека у Бијељини.

То је само дио онога што су  посјетиоци живописног Етно- села “Станишићи” могли да виде у оквиру манифестације “Дани витештва”. Витезови из Удружења за очување старих заната и вештина “Бели орлови” из Београда представили су насљеђе кроз средњовјековну историју Србије и Балкана.

- Старији посетиоци су знатижељни, занима их како су изгледали витезови, како су живели, док најмлађи уживају у надметањима. За њих смо уприличили малу школу мачевања,  а пажњу им је привукло и обликовање челика уз помоћ ватре - рекао је предсједник Удружења Бојан Тасић.

Окупљени нису крили одушевљење, посебно они најмлађи, који су се, као мали ратници, латили мачева и одмјерили снаге са витезовима.

- Ово је постао наш начин живота. Тражили смо инспирацију у старим страним серијама. Трудимо се да не само борбом и опремом него занатством, плесом и музиком што више приближимо традиционалне вредности, дух тог времена - појашњава Тасић како је настало ово удружење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана