Вишковић: Влада ће извршити своје обавезе према извођачима радова

Срна
Вишковић: Влада ће извршити своје обавезе према извођачима радова

Власеница - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да ће Влада извршити све своје обавезе према извођачима радова на пројектима који су на подручју Власенице започети у 2018. години.

“Пројекти који су у Власеници започети у 2018. години јесу обавеза Владе за финансирање у наредном периоду, а то су полицијска станица, студентски град, изградња путева, локалних улица, вриједни око 2,8 милиона КМ, и Влада ће све своје обавезе извршити према извођачима радова како буду пристизале”, изјавио је Вишковић након састанка са представницима привредних субјеката са подручја Власенице.

Он је навео да је разговарано и о високошколској установи у Власеници, додајући да је жеља локалних привредника, локалне заједнице и регије Бирач да овдје на факултету буде основан смјер за дрвопрераду.

“Преузео сам обавезу да замолим да се та процедура убрза и да се већ од сљедеће школске године у Власеници може уписивати смјер дрвопрерађивачи. То је битно зато што у овој регији има доста привредних субјеката који се тиме баве. Недостаје им стручна радна снага која би и даље развијала финализацију дрвопрераде”, рекао је новинарима Вишковић.

Он је навео да је на овом подручју, па и општини Власеница, највећи број запослених радника у дрвопреради.

“Жалили су се у вези са расподјелом сировина, мањком сировина, поштовањем уговора, то је Влада препознала. То није проблем само Власенице, него и неких других и Влада ће то питање адекватно пратити и тражићемо од предузећа жШуме Републике Српскеж да се уговори, прије свега, поштују”, истакао је Вишковић.

Он је најавио да ће у наредним данима бити потписани петогодишњи уговори са свим значајним дрвопрерађивачима у Републици Српској који раде финализацију и запошљавају највећи број људи.

“Сугерисали смо и дрвопрерађивачима и Влада ће то радити путем акционих планова, да повежемо дрвопрерађиваче од примарне до финалне прераде. Зашто би неко само прорезивао сировину и као такву извозио на Косово и Метохију, у Кину или не знам ни ја гдје, када може ту исту сировину само да пребаци код свога комшије, сљедећег дрвопрерађивача који ради финалну прераду?”, упитао је Вишковић.

Према његовим ријечима, на тај начин може знатно бити повећан бруто домаћи производ.

“Можемо имати већу корист од тих других сортимената и Влада ће наћи начина да наше дрвопрерађиваче повеже да се наша сировина креће унутар Републике Српске и да имамо што већи степен финализације прераде јер она запошљава пуно већи број људи, а то нам је циљ, то је демографија, то је опстанак људи на овим просторима и то је све оно што је Влада путем планова унијела у свој четворогодишњи рад”, истакао је премијер Републике Српске.

На састанку је разговарано и о ревитализацији Ски центра “Игришта” и Спортско-рекреативног центра “Језеро” на излазу из Власенице.

Премијер Вишковић је рекао да већ постоји потенцијални инвеститор који се интересује за те локације.

“Ми треба да ријешимо одређене имовинско-правне односе, то је власништво Републике Српске један кроз један, међутим у једном дијелу инвеститору је битна површина која је у приватном власништву, вјероватно за изградњу његових капацитета и он тражи од Владе да ријеши имовинско-правне односе. По његовим позивима и интересовању мислим да је озбиљан човјек и располаже свим информацијама”, додао је Вишковић.

Састанку су присуствовали министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана