Виртуози из Источног Сарајева на хармоникама побрали медаље у свијету

Милијана Латиновић
Виртуози из Источног Сарајева на хармоникама побрали медаље у свијету

Бањалука - Свирајући композиције чувених аутора на црно-бијелим диркама и дугмићима, виртуози на хармоникама са Универзитета у Источном Сарајеву побрали су медаље и аплаузе на пет међународних такмичења у БиХ, Србији, Бугарској и Русији.

За већину њих, љубав према хармоници и уопште музици записана је у генима, а знање које стичу на Музичкој академији додатни је вјетар у леђа да бриљирају сваки пут када изађу на позорницу.

Михајло Живојиновић, Божана Лазић, Харис Калтак и Алекса Мирковић, студенти из класе ванредне професорице Данијеле Ракић, заблистали су на побједничким постољима, а њихов рад и труд оцјењивао је жири из цијелога свијета.

Студенткиња прве године Божана Лазић прве награде освојила је на такмичењима у Књажевцу у Србији и у Бугарској, другу у Угљевику и прву на “Мекс Фесту” у Београду, гдје су њен рад оцјењивали чланови жирија из Вијетнама, Русије, Бјелорусије, Србије и БиХ.

- Конкуренција на свим такмичењима је била изузетно јака. У Београду сам однијела побједу као најмлађа такмичарка - рекла је за “Глас Српске” Лазићева, која је прије 14 година први пут у руке узела очеву хармонику. Слушајући оркестар хармоника у Основној школи у Угљевику још као дјевојчица пожељела је да се и сама окуша у музици. Лазићева с поносом истиче да је прве кораке направила у чувеном “Оркестру хармоника” из Угљевика, гдје је свирала 12 година, а завршила је и основну музичку школу.

- Након завршетка гимназије схватила сам да је хармоника моја највећа љубав и најбољи друг и да себе не бих могла замислити да радим било шта друго. Желим да учим и свирам - рекла је Лазићева.

На побједничком постољу у Књажевцу раме уз раме с њом стајао је и њен старији колега Михајло Живојиновић, који је прије тога прву награду узео и на такмичењу у Лозници. На такмичењу у Београду, друштво јој је правио колега Харис Калтак, као најбољи у варијете категорији.

И док су њих троје мелодијама са својих хармоника освајали публику широм Балкана, њихов колега Алекса Мирковић, студент треће године, освојио је треће мјесто на такмичењу у Санкт Петербургу  у конкуренцији 15 руских извођача.

- Велика ми је част и задовољство било да учествујем на тако престижном такмичењу. Осим постигнутог резултата још важније је то што сам имао прилику да држим концерт у самом центру тога града са колегама из Русије - казао је Мирковић, који потиче из музичке породице, а љубав према хармоници дугметари, додаје, родила се још у раном дјетињству.

За престижне резултате и прегршт пехара и медаља које красе њихове собе, сагласни су, потребно је много љубави и труда.

Књига

Између бројних такмичења, млади хармоникаши из Републике Српске недавно су наступили и у галерији “УЛУС” у Београду, на веома посјећеном концерту. Њихов рад и успјехе препознала је и издавачка кућа “Тајмс сквер прес” из Њујорка, те их је уврстила у књигу “1.000 + најбољих савремених хармоникаша”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана