Усвојен консолидовани извјештај о извршењу буџета Прњавора за 2018. годину

Срна
Усвојен консолидовани извјештај о извршењу буџета Прњавора за 2018. годину

Прњавор - На данашњој сједници Скупштине општине /СО/ Прњавор усвојен је консолидовани извјештај о извршењу буџета општине за 2018. годину, према којем је остварен суфицит од 88.000 КМ.

Према ребалансу који је усвојен у децембру 2018. године, буџет је износио 22.793.379 КМ. Начелник општинског Одјељења за финансије Александар Његомировић рекао је након сједнице да је у инфраструктурне пројекте уложено 4,1 милиона КМ.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да је прошлогодишњи буџет био развојни, а да је највећи дио остварених инвестиција реализован уз помоћ Владе Републике Српске.

Он је најавио да би крајем ове или почетком идуће седмице требало да почне изградња новог Ватрогасног дома, за шта су средстава обезбијеђена у буџету.

“За почетак градње кружног тока на Вијаци потребно је да се ријеши још један мањи дио имовинских односа, што очекујемо да се заврши у току ове седмице. Јавно предузеће жПутеви Републике Српскеж су изабрали извођача радова, потписан је уговор и очекујемо почетак градње идуће седмице”, рекао је Томаш.

Томаш је подсјетио да је ова општина прошле године учествовала у пројекту швајцарске владе МЕГ из којег је од УНДП-а и швајцарске владе добила 250.000 КМ, од којих се гради канализације у Улици Вида Њежића.

Томаш је, говорећи о пробијању рокова за реконструкцију Улице Вида Њежића чија је вриједност 1,030 КМ, напоменуо да су са извођачем радова уговорени пенали за сваки дан кашњења у вриједности од 0,03 одсто.

“То је нешто више од 300 КМ по дану кашњења. Очекујемо извјештај надзорног органа, а за све што буде преко уговорених 120 радних дана биће обрачунато извођачу радова као пенали, што је нормална ствар” , појаснио је Томаш.

Он је напоменуо и да је општина Прњавор од прошле године у процесу добијања БФЦ сертификата, који указује на повољно пословно окружење.

Предсједник СО Жељко Симић подсјетио је да је на данашњој сједници разматран и низ одлука из одјељења за стамбено-комуналне послове и инвестиције и одређени број измјена регулационих планова на приједлог одјељења за просторно уређење.

Шеф клуба одборника опозиционог СДС-а Славиша Јењић рекао је да су из СДС-а локалној власти указали на катастрофално стање на регионалном путу Прњавор-Челинац и проблем кашњења у завршетку радова у Улици Вида Њежића.

Јењић је указао и на чињеницу да се смањује број одборника који чине скупштинску већину.

“Раније су имали 22 одборника, а сада се одлуке изгласавају са 15 или 16 руку. Бојим се да улазимо у лошији, тежи однос у раду Скупштине”, изјавио је Јењић.

СДС је на данашњој сједници потврдио повећање одборничког клуба са седам на осам одборника, након што им је недавно приступио доскорашњи радикал Бранко Шиканић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана