Ускоро почетак изградње моста на путу према Моштаници

Срна
Ускоро почетак изградње моста на путу према Моштаници

Козарска Дубица - У Козарској Дубици ће у понедјељак, 20. августа, почети припремни радови за изградњу моста оштећеног у мартовским поплавама у мјесту Божићи на регионалном путу према Моштаници, најавио је данас директор предузећа “Путеви Републике Српске” Ненад Нешић.

Коначно рјешење овог вишемјесечног проблема очекују мјештани шест села која гравитирају овом подручју, али и бројни излетници, који посјећују Манастир Моштаница.


Предрачунска вриједност радова је око 250.000 КМ, а она обухвата уређење корита шездесетак метара да не би било нових оштећења, изградњу моста, изградњу бајпаса и санацију коловоза, са сваке стране моста у дужини од 150 метара.

Нешић је рекао да ће предузеће “Путеви Републике Српске” прво радити помоћну саобраћајницу да би се могло приступити радовима на мосту.

“Очекујемо у наредних 45 дана да ћемо у потпуности обновити ову путну комуникацију”, рекао је Нешић, који је локацију у Божићима гдје је оштећени мост посјетио данас, на позив посланика у Народној скупштини Републике Српске Дарка Бањца.

Бањац је рекао да је ову тему покренуо у оквиру посланичког питања у Народној скупштини, те да је захтјев за рјешавање проблема надлежним институцијама упутила и локална заједница.

“Пројекат је, према мојим информацијама, завршен. Овај пут пуно значи за грађане, посебно оне који живе у селима уз овај регионални пут”, истакао је Бањац и изразио наду да ће градња моста почети у року од десетак дана.

Он је нагласио да је ово један од пројекта који треба да буду реализовани у Козарској Дубици у оквиру цјелокупног пројекта од два милиона КМ, Владе Републике Српске, али и одређених агенција, односно “Путева Републике Српске”, јединице за координацију, Министарства пољопривреде и других.

Начелник Козарске Дубица Раденко Рељић рекао је да је општина одмах по урушавању моста упутила захтјев за његову санацију дирекцији предузећа “Путеви Републике Српске”, које је надлежно за одржавање тог пута.

Он је навео да општина тада није могла да учини много, те су ступили у контакт са српским пуком Оружаних снага БиХ, које су као привремено рјешење поставили понтонски мост.

“Нови мост ће бити бољи него претходни и имаће већу пропусну моћ. То ће спријечити плављење домаћинстава у близини за вријеме обилних падавина, што се раније често дешавало”, рекао је Рељић.

Он је рекао и да су грађани били незадовољни што изградња моста није почела раније, наводећи да проблем није могао бити рјешаван брже због тога што тендерске процедуре трају по неколико мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана