Уређене учионице чекају основце

Милијана Латиновић
Уређене учионице чекају основце

Бањалука - Основце у 28 школа широм Српске на почетку нове школске године дочекаће уређене учионице, за шта је из буџета издвојено више од пола милиона марака.

У Министарству просвјете и културе РС потврдили су да је планирано да у тим школама осим подова и столарије у учионицама буду санирани и мокри чворови и гријање.

- За те послове издвојено је 534.165 марака - навели су у министарству.

Бољи услови школарце би требало да дочекају у подручној Основној школи “Доситеј Обрадовић” у Приједору, која је изграђена још у доба Аустроугарске, а у којој ће знање од септембра стицати 45 основаца, од чега је 10 првачића.

- Цијели објекат би требало да буде саниран. Приоритет су мокри чворови, с обзиром на то да их сада нема, а потом треба промијенити и столарију, подове и кров. Ова школа је у најлошијем стању на подручју Приједора - рекао је директор школе Стевица Џогазовић и додао да у овој подручној школи организују наставу за ученике од првог до петог разреда.

Освјежене учионице требало би да дочекају и основце у Основној школи “Мајка Кнежопољка” у Козарској Дубици, у коју ће на јесен по знање похрлити 219 основаца.

- Централна школа је у најбољем стању, мада би и ту требало санирати кров и дио који је дограђиван накнадно. У подручној деветоразредној школи дотрајала је столарија, као и тоалети, што је највећи проблем и у објекту подручне петоразредне школе - истакла је директорица ове школе Божана Вукић.

Директор Основне школе “Вук Караџић” Теслић Дејан Поздеровић каже да је за санацију школа на подручју ове општине планирано 300.000 марака.

- На нашу школу односи се скоро 63.000 марака, а неопходна је санација подручне школе, коју похађа 27 ученика. Изграђена је још педесетих година и никада није обнављана. Са великом радошћу вијест о реконструкцији дочекали су родитељи и ученици који похађају наставу у овој школи - рекао је Поздеровић.

Он је додао да ће школа за кров издвојити 18.000 марака.

- Очекујем да ћемо велики број младих брачних парова задржати на овом простору када школа буде обновљена и испуњени сви услови за несметано похађање наставе - истакао је Поздеровић.

Уређеним и топлијим учионицама од јесени се надају и у Основној школи “Василије Острошки” у Требињу, у којој наставу похађа око 680 ученика од првог до деветог разреда.

- Зграда је стара и дотрајала, па је промјена столарије приоритет, јер бисмо тиме знатно уштедјели на загријавању просторија. Ни кров ни фасада нису у добром стању - рекао је директор ове школе Милорад Надаждин.

На подручју Херцеговине требало би да буде реконструисана и Основна школа “Свети Сава” у Гацку.

Почетак наставе

Према школском календару настава би у свим основним школама у Републици Српској у школској 2018/2019. години требало да почне 3. септембра.

У теслићкој подручној школи “Вук Караџић” због планиране реконструкције три мјесеца неће бити организована настава.

- У току је процедура јавних набавки, а с обзиром на то да је рок за завршетак радова новембар, дјецу из подручне школе пребацићемо у централну да не би каснили с градивом - рекао је директор ове школе Дејан Поздеровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана