Ученици у Фочи пјевали о српском јунаштву

Р. Ђ.
Ученици у Фочи пјевали о српском јунаштву

Фоча - Историјски час под називом “Сто година поноса и славе” одржан је у сриједу увече у фочанском Градском позоришту поводом обиљежавања стогодишњице од завршетка Великог рата.

Историјски час праћен је најљепшим пјесмама и стиховима о нашим прецима који су отишли у борбу сматрајући то својом обавезом, гинули славно за слободу и отаџбину.

Средњошколци су се драмским приказом присјетили српске хероине Милунке Савић, хероја Гаврила Принципа и његовог чувеног пуцња за слободу, говора војводе Петра Бојовића, као и чувеног говора мајора Драгутина Гавриловића браниоцима Београда. Нису изостале ни чувене пјесме “Тамо далеко”, “Креће се лађа француска” и друге познате патриотске мелодије.

- Поносни смо и захвални нашим прецима на свему што су радили и што су се изборили за нашу слободу. Ми смо кроз пјесму, рецитацију и глуму жељели да прикажемо велико страдање српског народа и да га на тај начин сачувамо од заборава - рекла је ученица Средњошколског центра у Фочи Јана Вуковић.

Историјски час је још једном подсјетио све присутне на незаобилазну улогу Срба, као и бројне жртве које је српски народ поднио, те на храброст, мудрост и јунаштво војника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана