У топлијим учионицама у Братунцу дочекују зиму

Крстина Ћирковић
У топлијим учионицама у Братунцу дочекују зиму

Братунац - Више од 600 ученика и наставници братуначке Основне школе “Бранко Радичевић” зиму ће дочекати у знатно топлијим учионицама, јер је завршена замјена комплетне столарије, за шта је новац донирала влада Јапана.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић је рекао да су обновом Основне школе “Бранко Радичевић” ученици и наставници добили боље услове за рад, те да ће школа имати знатне уштеде због боље топлотне изолације.

- Влада РС ће у наредном периоду планирати новац којим би обнова школе била настављена и школа додатно утопљена - рекао је Малешевић и захвалио влади Јапана, са којом министарство има одличну сарадњу и заједно унапређује услове за извођење наставе.

Јапанска влада је за замјену комплетне столарије у братуначкој школи обезбиједила 88.000 КМ, а општина је издвојила из буџета средства за плаћање ПДВ-а.

Амбасадор Јапана у БиХ Хидејуки Сакамото је навео да је јапанска влада помогла у адаптацији 200 школа у Српској и најавио наставак пружања финансијске подршке за пројекте у сектору образовања.

- Овај пројекат је успјешно завршен и веома је важно што ученици неће дочекати зиму у хладним просторијама, јер ће он допринијети енергетској ефикасности - оцијенио је Сакамото.

Начелник општине Недељко Млађеновић захвалан је јапанској влади, као и Влади Србије, која је обезбиједила 200.000 КМ за адаптацију и братуначке основне школе “Вук Караџић”, гдје је већ почела замјена столарије и унутрашње уређивање.

Ученици школе “Бранко Радичевић” у знак захвалности свима који су помогли у обнови њихове школе припремили су пригодан програм, а задовољство бољим условима за школовање не крију ни њихови родитељи.

- Много значи када знате да се дијете неће смрзавати током наставе - рекла је мајка дјечака трећег разреда Маријана Стајић и истакла да су се и родитељи ангажовали и помогли при уградњи ролетни. +++++++

Рачунарска опрема

Дане Малешевић је истакао да је у току опремање 62 основне школе рачунарском опремом, за шта је министарство обезбиједило 7,3 милиона КМ.

- Завршетком треће фазе пројекта “Доситеј” настава у свим основним школама моћи ће да буде извођена у модерним е-учионицама - навео је Малешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана