У прњаворској ергели јасле пуне до прољећа

Б. Р.
У прњаворској ергели јасле пуне до прољећа

Прњавор - Стајски објекти и економија липицанерске ергеле “Вучијак” у прњаворском насељу Лужани изгледају идилично и ових јесењих дана јер сезона испаше и даље траје, а на десетине липицанерских љепотана свакодневно је на пашњацима.

У пословодству ергеле истичу да је завршена главна сезона прикупљања хране за зимски период. Ангажовањем свих 12 запослених радника ускладиштене су знатне количине сијена.

- Завршена је и жетва зоби, тако да ћемо имати на располагању и довољне количине зрнасте хране до прољећа. Свјесни смо да бисмо без властитог ангажовања са стрепњом чекали зимске мјесеце - каже директор ергеле Мирослав Миланковић.

Ергела тренутно има око 90 грла свих старосних категорија, али ће тај број премашити стотину јер у децембру на свијет почиње да стиже подмладак. То је највеселији период током године, а овај пут очекује се петнаестак несташних малишана.

Радници најстаријег прњаворског предузећа, основаног 1946. године, уређују стајска одјељења уочи редовног детаљног годишњег прегледа липицанера, када се утврђује здравствено стање и кондициона способност коња.

                                                                                                      

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана