У Зворнику промовисана књига “Трновица у Доњем Подрињу”

Срна
У Зворнику промовисана књига “Трновица у Доњем Подрињу”

Зворник - У зворничком Дому омладине вечерас је промовисана књига “Трновица у доњем Подрињу”, аутора Славка Тадића, који живи и ради у Београду.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Зворник Раде Перић рекао је да је свака књига извор података и порука, а поготово монографска дјела, као што је “Трновица у доњем Подрињу”.


Подсјетивши да Зворник има неколико монографија о локалним мјестима, као што су Пилица, Снагово, Каменица, Бошковићи, Перић је истакао да је монографија о Трновици добродошла, јер су у њој обрађене историјске прилике, легенде, становници, као и други подаци о овом мјесту.

“Монографија је добродошла за сваку кућу, Зворник, Народну библиотеку, покољења која долазе, јер све што је записано остаје у трајном власништву народа”, рекао је Перић.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић изразио је задовољство што је први пут на овим просторима промовисана књига која говори и о његовом родном селу Трновици.

Наглашавајући да је на посебан начин обрађен живот на простору Трновице у посљедњем вијеку и дуже, Стевановић је оцијенио да је књига једно истинско освјежење за ове просторе.

“Све што препричавамо између себе скупљено је на једно мјесто, обрађено и дато нама као један озбиљан поклон који треба чувати”, рекао је Стевановић, захваливши аутору на труду да све ове приче које је годинама слушао у селу и околни уобличио и ставио на једно мјесто.

Аутор Славко Тадић нагласио је да су искази за књигу сабирани и провјеравани код мноштва личности села и околине, истакавши да су наведени само главни казивачи штурих, али драгоцијених података.

“Писани извори, осим у збрканом и сировом стању, малобројни су, оскудни и неаналитични”, рекао је Тадић.

Књига “Трновица у доњем Подрињу” промовисана је у оквиру културне манифестације “Зворничко љето 2018”, а на Љетној позорници поред Дрине вечерас ће бити одражан концерт групе “Апсолутно романтично”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана