У Стројицама, код Шипова, више од 300 кућа и стока скоро 20 дана без воде

nezavisne.com
У Стројицама, код Шипова, више од 300 кућа и стока скоро 20 дана без воде

Шипово - Више од 300 домаћинстава неколико села у Стројицама, код Шипова, скоро 20 дана нема питку воду због замјене старих и дотрајалих водоводних цијеви, чија се замјена, због неприступачног терена и лоших временских услова, одужила и искомпликовала.

Огорченим сељанима који црпе посљедње капи из чатрња, већ понестаје начина да се сналазе за питку воду, али и за напајање стоке, будући да је овај јањски крај једно од најнасељенијих сеоских подручја и скоро сва домаћинства имају животиње.

“Шта ћемо, људи, без воде, покрепаћемо и ми и стока. Катастрофа је када немамо воду”, пожалио се један од мјештана Стројица.

Како су за “Независне” испричали мјештани једног засеока, у петак је био 17. дан како је преко 300 домаћинстава остало без капи воде, а у петак им је било нестало и струје.

“Нити се можемо напити, нити окупати, а нити напојити стоку. Чујем да мијењају цијеви и да су ту настали неки проблеми, али нико да изађе пред људе и да каже у чему је проблем и кад ћемо добити воду. Рекли су нам да ће нам вода доћи кроз три-четири дана, али се то одужило ево видите колико, а и радници који су били ту су се покупили и отишли”, каже један старији мјештанин.

Тврде да су и онима који имају бунаре залихе течности при крају, а највише су забринути јер не знају када ће им доћи вода.

Ту информацију не знају ни надлежни, јер, како су нам рекли, лоше вријеме одужило је радове, а због кише одгођен је преостали дио посла.

Према ријечима Марка Савичића, замјеника начелника општине Шипово, водовод у Стројицама стар је педесетак година и био је у власништву Шумског газдинства “Горица”.

“Одлучили смо да радимо реконструкцију водовода, али смо га прво морали откупити и расписати тендер за реконструкцију дијела тог водовода”, објашњава Савичић за “Независне”.

Напомиње да тај водовод никад није одржаван, а договор с предузећем које је на тендеру прошло као извођач радова био је да оно набави и повари цијеви, а да Шумско газдинство те цијеви затрпа.

То предузеће, како тврди Савичић, одрадило је свој дио посла и на потезу је ШГ “Горица”, које због неприступачног терена и кише није било у могућности да заврши посао.

“Једноставно није до радника, јер сваки дан пада киша, а водовод се налази у шуми. И ако престане киша, мора барем седам дана бити суво да би багер могао радити, тако да би било незахвално причати о томе када би могло све да буде завршено”, каже Савичић.

Додаје да су разматрали могућност и да се цијеви ручно затрпају, уколико багер не успије током викенда ући у шуму, а судећи по количини кише која је у петак падала, мала је вјероватноћа за то.

“Ако се до понедјељка не смири вријеме, цијеви ће закопавати ручно, за шта треба више дана, али очекујемо у току нареде седмице да ће овај проблем бити ријешен”, каже Савичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана