У Јахорину уложено више од 50 милиона КМ”

Срна
У Јахорину уложено више од 50 милиона КМ”

Јахорина- Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је у вјештачко осњежавање на Јахорини уложено 12 милиона КМ средстава Развојне банке, а укупно инвестирање Српске у ту планину веће је од 50 милиона КМ у протеклом периоду.

“Желимо да Јахорина буде један од најпрепознатљивијих и најбољих центара, не само у Републици Српској, већ и у региону, који ће привући посјетиоце и зими и љети. Јахорина је најважнији привредни потенцијал овог региона. Зато у њу улажемо да би људима било омогућено да живе што боље”, рекао је Додик новинарима након што је посјетио локацију на којој се гради вјештачко језеро за потребе система вјештачког осњежавања.

Он је изразио задовољство јер ће језеро бити пуно у наредна два мјесеца, што значи да ће вјештачко осњежавање бити у функцији већ ове године и захвалио свима који су учествовали у реализацији овог пројекта.

Додик је подсјетио да вјештачко језеро неће бити коришћено само за осњежавање, већ ће на њему бити организовани и љетни садржаји, са различитим спортским активностима и туристичка понуда ће се ширити.

Он је истакао да ово није једина инвестиција која се реализује у Републици Српској, чији је развој динамичан захваљујући вишемилионским инвестицијама.

Додик је навео да је иза Олимпијског центра “Јахорина” једна од најуспјешнијих сезона, како зимска, тако и љетна.

“Сјећамо се тешких дана овог центра, а сада са правом очекујемо све боље дане”, рекао је Додик.

Он је најавио да ће Пале са већ израђеним дијелом гондоле бити спојене са Јахорином с циљем попуњавања понуде и омогућавања коришћења различитих капацитета.

“Мислим да ћемо веома брзо радити на проширењу гондоле”, додао је Додик.

Он је изразио задовољство због урађених послова на Јахорини, напомињући да је циљ одржати што већи број радних мјеста.

Предсједник Српске је до вјештачког језера стигао шестосједом, као и сви посјетиоци.

Захвалност предсједнику и Влади на подршци

Директор Олимпијског центра “Јахорина” Дејан Љевнаић изразио је захвалност предсједнику Републике Српске Милораду Додику који је, како је нагласио, све вријеме вјеровао у њих и стао иза овог центра када је било најтеже.

Љевнаић је изјавио новинарима на Јахорини да су у току радови на акумулацији система за вјештачко осњежавање, на постављању цијеви за систем вјештачког осњежавања, лансера и топова, а од 22. августа почеће пуњење језера водом.

Према његовим ријечима, до сада је урађено више од пет километара цијеви, а у току су радови и на новим стазама на Јахорини што ову планину враћа на мапу олимпијских центара.

“Све ово даје гаранцију новим инвеститорима да могу да улажу у Јахорину и да ће имати сигурних 120 дана скијања и 60 дана љетње сезоне”, истакао је Љевнаић.

Он је додао да ће се сви мали бизниси надовезивати на њих што ће отворити могућност за нова радна мјеста јер ће Јахорина да доживи један озбиљан процват.

Он је истакао да је на конференцији Свјетске скијашке федерације Олимпијски центар аплицирао за Европа куп од наредне сезоне гдје су већ упознати о радовима на Јахорини за шта су добили похвалну оцјену.

Напоменувши да је Олимписјки центар “Јахорина” ангажован и на припремама за Европскске олимпијске игре младих - ЕЈОФ, које ће бити одржане на Јахорини, Љевнајић је нагласио да је све то могуће реализовати захваљујући предсједнику Додику који их подржава.

Љевнаић је позвао људе да ове топле дане проведу на планини и да уживају јер има много лијепих садржаја који их очекују.

Члан Надзорног одбора Олимписјког центра “Јахорина” Љубомир  Мрда захвалио је у име Надзорног одбора и руководства овог центра предсједнику Републике Српске на данашњој посјети и на огромној подршци коју су пружили и предсједник Додик и Влада Републике Српске.

“Захваљујући тој подршци и великим улагањима, која само у посљедњих годину дана износе око 14 милиона конвертибилних марака, Јахорина данас сија пуним сјајем и спремна је да живи и ради свих 365 дана у години”, нагласио је Мрда.

Према његовим ријечима, то је била визија и мисија тима стручњака који данас води Јахорину, а коју су предсједник и Влада Републике Српске, као и сам Надзорни одбор у потпуности испратили.

Мрда истиче да је за само годину дана рада тај тим оборио све рекорде, остварио најбољу скијашку сезону икада и послије осам година по први пут забиљежено је позитивно пословање Олимпијског центра “Јахорина”.

“Увјерени смо да ће Јахорина, са завршетком новог система вјештачког осњежавања, као и са изградњом нових и уређењем постојећих стаза, у нову зимску сезону ући потпуно спремна и да ћемо сваке године биљежити све боље резултате, што ће значити много за даљи развој општине Пале, града Источног Сарајева и цијеле Републике Српске”, ксже Мрда.

Он је рекао да су захвални Влади Републике Српске која је прије неколико дана са 2,5 милиона конвертибилних марака подржала изградњу инфраструктуре за одржавање ЕЈОФ-а.

“Оно што могу да обећам јесте да ћемо, захваљујући тој подршци, одржавање Европске зимске олимпијаде младих у фебруару идуће године дочекати спремни и да ће Јахорина, након 35 година од одржавања 14. Зимских олимпијских игара, поново засијати олимпијским сјајем”, поручио је Мрда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана