U Hercegovini niče najveći manastirski maslinjak

nezavisne.com
U Hercegovini niče najveći manastirski maslinjak

Trebinje - Monasi manastira Tvrdoš, kod Trebinja, započeli su sadnju do sada najvećeg manastirskog maslinjaka, na imanju površine od desetak dunuma, a izabrane su italijanske sorte koje su se pokazale dobrim za ovo podneblje - pendolino, lećino, ćepresino, koratina i fontoja.

Jeromonah tvrdoški, otac Porfirije, koji je prije petnaestak godina uz tadašnjeg vladiku Grigorija i igumana tvrdoškog Sava inicirao sadnju prvih sorti, kaže da je taj pionirski poduhvat i te kako urodio plodom jer je danas ogromna potražnja za tvrdoškim maslinama i maslinovim uljem.

“Manastir u ovom trenutku ima blizu 1.000 stabala masline, koje se, zajedno sa vinovom lozom, uzgajaju na manastirskom imanju i o njima brinu naši monasi, kao i o velikom pčelinjaku i sve nam je Bog dao da bude uspješno, ali će novi nasadi višestruko uvećati i broj stabala i prinose”, kaže otac Porfirije.

Napominje da na jesen planiraju i sadnju prvih pedesetak stabala masline istarske bjelice, koja je takođe pogodna za ovo podneblje i koja bi, kao i prethodni maslinjaci, trebalo da ima dobar rod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana