У Добоју одржано вече документарног филма

Срна
У Добоју одржано вече документарног филма

Добој - У Добоју је одржано Вече документарног филма у оквиру којег су приказана три вишеструко награђивана филма снимљена у продукцији РТРС-а и “Срна филма” у периоду од 1996. до 2001. године.

Ријеч је о филмовима “Егзодус поново” аутора Сњежана Лаловића, “Повратак јужним планинама” Славка Милановића и “Буквар буквица” Миленка Јовановића.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић рекао је да је обавеза ове установе да прикупља, чува и обрађује филмску грађу која одговора овом добу са тематиком из Српске, те да је приближи публици.

Лаловић је навео да је већ формирана образована публика и критична маса која прати пројекције с обзиром да је документарни филм краће форме и да се током једне вечери може приказати више филмова.

Директор Центра за културу и образовање Добој Вукосава Софренић рекла је да Добојлије нису често у прилици да прате вишеструко награђиване документарне филмове, од којих неки приказују историјске догађаје који се не смију заборавити, који његују култ сјећања на све оно што је било.

Филм “Егзодус поново”, снимљен 1996. године, говори о егзодусу сарајевских Срба након потписивања Дејтонског мировног споразума, а добитник је Златне медаље Београда за најбољи документарни филм на Фестивалу документарног и краткометражног филма 1996. године.

“Повратак јужним планинама” /1997/ је својеврсна звучна и ликовна разгледница Републике Српске, а као матрица за филм послужила је композиција Ксеније Зечевић “Повратак јужним планинама”, посвећена борцима Војске Републике Српске.

Овај филм добитник је награде за најбољи еколошки филм на Међународном фестивалу еколошког, спортског и туристичког филма на Златибору 1999. године.

Документарни филм “Буквар буквица” /2001/ кроз анализу уџбеника за основце у Српској и Федерацији БиХ покушава да одговори на питање шта је од многоструке Босне Ива Андрића нашло мјесто у школским књигама мултиетничке и дејтонске БиХ, односно да ли се цензуром и брисањем појединих страница историје може градити мир и толеранција.

Вече документарног филма, чији су организатори Кинотека Републике Српске и Центар за културу и образовање Добој, одржан је у Умјетничкој галерији Центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана