У “Бањи Дворови” велике наде полажу у љетну сезону

Љиљана Алексић
У “Бањи Дворови” велике наде полажу у љетну сезону

Бијељина - Љетна туристичка сезона отворена је јуче на базенима “Бање Дворови” надомак Бијељине са закашњењем од мјесец дана због временских неприлика, а у управи овог предузећа се уздају да ће предстојећа сезона финансијски помоћи да та установа стане на ноге.

Ове љетне сезоне посјетиоци ће имати прилику да уживају у два мала и средња базена, док ће олимпијски бити отворен у току мјесеца. Најмлађи посјетиоци моћи ће да похађају школе пливања и роњења.

Директор ЈУ “Бања Дворови” Милорад Зекић истакао је да већих инвестиција прије почетка отварања сезоне није било.

- Завршили смо припреме за почетак рада базена. Због недостатка новца само смо га офарбали - навео је Зекић који полаже наду да ће предстојећа сезона побољшати финансијско пословање и прилив средстава у тој установи. Током прошле године продато је 50.000 улазница, што није било довољно па су приходи били за око 150.000 КМ мањи у односу на план.

Зекић истиче да у овом мјесецу почиње и сезона у смјештајним капацитетима хотела “Свети Стефан” који ради у оквиру бање.

- Сада редовно пружамо услуге за пацијенте који су у нашу бању на лијечење упућени посредством Фонда здравственог осигурања РС. Угостили смо 60 пацијената, а очекујемо и госте из иностранства током љета - рекао је Зекић.

У овој установи у току су и припреме за завршне радове на уређењу затвореног базена, који се финансирају из кредитних средстава, а почетак рада базена очекују у септембру ове године.

За стабилизацију пословања у “Бањи Дворови” град Бијељина се лани задужио милион марака. Надлежни оцјењују да је у 2018. дошло до значајних помака у пословању јер је након дужег периода остварена добит.

- Бања је показала да може радити, али морају да буду ријешени нагомилани проблеми из ранијег периода - рекао је Зекић.

“Бања Дворови” у садашњем стању опстаје од 1993. године и од тада није било значајнијих улагања у смјештајне и медицинске капацитете, као ни и њен туристички и рекреативни дио. У склопу бање налазе се и базени са термоминералном водом чија је температура на изворишту 73 степена Целзијуса. Све то током љета привлачи велики број туриста из Срема, Мачве, Јадра и свих крајева БиХ.

Министарка трговине и туризма у Влади РС Драгица Ковач изјавила је приликом посјете Бијељини да је то министарство упознато са проблемима у “Бањи Дворови” те да је спремно да пружи помоћ.

- “Бања Дворови” је јавна установа чији је оснивач град Бијељина и због тога би градска управа требало више да се ангажује у рјешавању проблема. Министарство пружа институционалну и финансијску подршку пројектима гдје се врше одређена улагања у инфраструктуру, али и у промоцију туристичке понуде - рекла је Ковачева.

Цијена карата

Цијене дневних и сезонских карата за базене у Дворовима остале су непромијењене у односу на прошлу годину.

Пет марака је цијена улазнице за одрасле, четири марке за пензионере, три марке за дјецу, док ће улазница радним данима послије 15 часова за све бити јефтинија за марку. Сезонска улазница је 140 марака за одрасле, 100 за пензионере, а 80 КМ за дјецу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана