Требиње окупирали туристи: Нема слободног смјештаја за Васкрс и 1. мај

Срна
Требиње окупирали туристи: Нема слободног смјештаја за Васкрс и 1. мај

Требиње - У Требињу се посљедњих година туристичка сезона не прекида, те су већ углавном попуњени сви капацитети за васкршње и првомајске празнике.

“Сви наши капацитети су резервисани чак до септембра, тако да се до тог периода само повремено може наћи смјештај од евентуалних двадесетак мјеста. За васкршње и првомајске празнике смо попунили све капацитете, тако да у овом тренутку немамо ниједно слободно мјесто за тај период, а таква ситуација је већ неколико година уназад”, каже Бранка Ковачевић из највећег требињског хотела “Леотар”.

Према тренутном стању предрезервација, у овим празничним данима нема слободних мјеста, али нису само у питању гости из региона који у овим данима, нарочито из Србије, сваке године попуне смјештајне капацитете... Код њих су смјештени такође и странци који долазе у туристичким турама из Кореје, Кине, Турске, Грчке...

Слична ситуација је и у требињском хотелу “Платани”, гдје је резервисан цјелокупан крај априла и почетак маја.

“Већ сада имамо резервације за цјелокупну предстојећу туристичку сезону, иако нису сви капацитети заузети у предрезервацијама. То не значи да, кад крене сезона, нећемо бити пуни као и сваке године до сада, с обзиром на то да добар дио требињских гостију воли боравити у 'Платанима'“, каже Драган Хамовић из хотела “Платани”.

Иако хотелијери не говоре о боравку и резервацијама својих гостију, и за овогодишње васкршње и првомајске празнике, с обзиром на велики број нерадних дана у Србији, у Требињу се очекују и познате личности из србијанског шоу-бизниса, као и много већи број оних са “плићим џеповима” који ће у граду на Требишњици потражити приватни смјештај.

Судећи по букингу и извјештајима агенција које се баве резервацијама у приватном смјештају, приватни капацитети у ужем градском језгру углавном су попуњени током цијеле године. За васкршње и првомајске празнике су резервације стизале одавно, тако да су станови који се у стамбеним зградама издају на дан и апартмани за породице углавном резервисани.

Требиње је, према информацијама из Туристичке организације овог града, и прошле године имало рекордан број туриста, а бројка од 93.929 регистрованих ноћења говори о увећању од око 36 одсто у односу на 2017. годину.

Број регистрованих ноћења домаћих туриста за 2018. годину износи 30.074, или 32 одсто, док је број регистрованих ноћења иностраних туриста 63.855, или 68 одсто за 2018. годину.

Највећи број иностраних ноћења остварили су туристи из Турске са 22 одсто, Србије са 17 одсто, Француске са 10 одсто, Грчке са девет одсто, Јужне Кореје и Шпаније са четири одсто укупно забиљежених регистрованих иностраних ноћења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана