Томаш: Проблем одвоза смећа у Прњавору траје двије деценије

Срна
Томаш: Проблем одвоза смећа у Прњавору траје двије деценије

Прњавор - Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је данас да проблем одвоза смећа у овој општини није присутан од прије мјесец дана, него да постоји већ 20 година, а да људи из комуналног предузећа улажу огромне напоре да га ублаже у складу са расположивим средствима.

Томаш је након састанка са руководством Комуналног предузећа “Парк” о проблемима са одвозом смећа у љетном периоду и дотрајалим возилима овог предузећа рекао да проблем одвоза смећа постоји сваког љета, а да одговорношћу оних који су у претходном периоду довели до оваквог стања треба да се позабаве истражни органи.


Према његовим ријечима, тренутно у јавности постоји притисак одређене групе људи о овој проблематици, више с циљем предизборне кампање.

Томаш каже да би руководство комуналног предузећа у наредних седам дана требало да достави тражену анализу распореда контејнера у центру града и мјесним заједницама, нови начин превоза отпада, процјену о потребном броју возила и људи неопходних за нормално функционисање предузећа, као и информацију о цијенама комуналних услуга, након чега би ово питање требало да се нађе пред одборницима локалне скупштине.

“Када добијемо све потребне податке биће заказана сједница на којој ћемо одлучити шта ће од механизације бити набављено и разматрана могућност оснивања нове фирме која неће бити оптерећена обавезама из прошлости” , појаснио је Томаш.

Он је напоменуо да приватизација предузећа није опција, посебно не ове власти и да ће они који су у јавности излазили са одређеним спекулацијама морати на Суду да докажу одакле потичу такве информације.

Томаш је навео да је предузеће “Парк” од 2012. до 2016. године правило само губитке, Томаш је нагласио да није довољно само набавити нова возила, него треба извршити потпуну реорганизацију посла, како у кадровском тако и у организационом смислу.

Предсједник СО Жељко Симић каже да би до краха августа требало да буде одржана сједница паралмента на којој ће бити расправљано о проблемима у овом предузећу.

Директор предузећа “Парк” Живојин Новарлић рекао је да се на три возила догодила хаварија, због чега је предузеће морало ангажовати додатна лица како би се проблеми превазишли.

“Кашњење је било само три дана и успјели смо, упркос проблемима са возилима, да превеземо сав отпад”, рекао је Новарлић.

Он је рекао да степен наплативости комуналних услуга од око 79 одсто није задовољавајући, те да ће од општине бити затражено да се одобри повећање цијена услуга које нису мијењане од 2005. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана