“Termos-košnica” donijela zlato Trebinjcu

Ratomir Mijanović
“Termos-košnica” donijela zlato Trebinjcu

Trebinje - Izumi “termos-košnica” i “naočari bez okvira i drški” inovatora Dragana Spaića i Borka Babalja pobrali su najbolje ocjene na sajmovima inovacija u Kini i Makedoniji, a mladi Trebinjci okitili su se sa četiri medalje.

Spaić je za svoju prvu inovaciju “termos-košnicu” na istovremeno održanim sajmovima u Kini i Skoplju osvojio zlatnu i bronzanu medalju, te specijalnu diplomu Udruženja inovatora “Građansko inoviranje” iz Singapura.

Spaić, apsolvent na Medicinskom fakultetu u Foči, kaže da je ideja o ovom izumu nastala spontano, iz potrebe da pomogne ocu, koji je, i nakon operacije, želio da nastavi da se bavi pčelarstvom.

- Ocu je postalo teško da prenosi košnice, a nije želio da odustane od pčelarstva. Moja sestra Maja i djevojka Tatjana razmišljali smo kako da osmislimo lakše košnice, koje će zadržati najbolje osobine drvenih košnica, jer je drvo prirodno stanište pčela. Riješili smo da konstrukcija bude od drvenih nosača, sa tri sloja: spoljašnjim od plastike, srednjim od stiropora i mekim drvetom sa unutrašnje strane. Ideju smo predložili mom ocu Obradu, koji je profesor. On je napravio konstruktivno rješenje, i u saradnji sa komšijom stolarom Radom Paranosom, napravili smo dva prototipa, koja smo postavili u dva različita pčelinjaka, a dobri rezultati nisu izostali - priča Spaić.

U saradnji sa Udruženjem inovatora istočne Hercegovine i Asocijacijom inovatora BiH izum je patentiran i predstavljen na sajmovima. Prve ponude za proizvodnju pokazatelj su da ova inovacija ima budućnost.

- Veliku zahvalnost dugujem i predsjednicima našeg udruženja i Asocijacije inovatora BiH Borku Babalju i Huseinu Hujiću. Nagrade su veliki vjetar u leđa jer smo već dobili ponude za proizvodnju termos-košnica u Makedoniji - priča mladi inovator. Dodaje da su termos-košnice duplo lakše i jeftinije od postojećih drvenih košnica, a njihova konstrukcija obezbjeđuje odličnu termoregulaciju, što doprinosi i umnožavanju pčelinjih društava, ali i povećanju količine meda.

- Osim toga, smanjeni su troškovi za održavanje košnica - navodi talentovani Trebinjac. I med iz termos-košnica već osvaja nagrade. Na nedavno održanom sajmu meda i pčelinjih proizvoda u Tuzli nagrađen je zlatnom medaljom. ++++++++

Babalj

Njegov iskusniji kolega, predsjednik Udruženja inovatora istočne Hercegovine i član Svjetske federacije inovatorskih organizacija Borko Babalj skromno kaže da njegove dvije medalje, bronzana u Kini i srebrna u Skoplju, za već nagrađivani izum “naočari bez okvira i drški” i nisu toliko značajne, koliko je važan uspjeh prve inovacije mladog Spaića.

- Iako imam skoro 60 internacionalnih nagrada, raduje me da se iznova vrednuje kvalitet mog rada - kaže Babalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana