Светосавље пут којим треба да ходимо

Р. Ђ.
Светосавље пут којим треба да ходимо

Фоча - Српска православна црква је кроз свих осам вијекова опстајала снажно са народом чувајући његов идентитет и једина је институција која траје и пружа заштиту свом народу, поручено је на академији која је у уторак увече одржана у Фочи поводом 800 година аутокефалности СПЦ.

Академију су организовали студенти Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки” и Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву указујући да је светосавље пут којим треба да ходимо.

Пјесмама, рецитацијама и бесједама у част Светом Сави и православљу студенти су указали да српски народ нема значајнији јубилеј од осам вијекова аутокефалности српске цркве. Велики просвјетитељ, доброчинитељ и учитељ Свети Сава донио је аутокефалност српској цркви и достојанство архиепископије. О том подвигу ауторску пјесму “Завјет Светом Сави” написао је студент четврте године Филозофског факултета у Палама Лазар Шкобо.

- Осам стотина година аутокефалности цркве није само очување вјере православне у српском народу већ је очување српског националног бића, јер су то двоје нераскидива веза која траје кроз све ове вијекове - казао је Шкобо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана