Сваки трећи ратар не мари за доприносе

Милијана Латиновић
Сваки трећи ратар не мари за доприносе

Бањалука - Сваки трећи пољопривредник који је пријављен на здравствено осигурање у првом полугодишту ове године није уплаћивао доприносе, због чега је процијењени губитак Фонда здравственог осигурања (ФЗО) РС по том основу износио око 930.000 марака.

У Фонду здравства наводе да је у првих шест мјесеци ове године на здравствено осигурање било пријављено укупно 12.068 пољопривредника, те да је допринос за здравство уплаћивало укупно 7.459, односно 62 одсто осигураника.

- У односу на исти период прошле године, број пољопривредника за које су редовно уплаћивани доприноси повећан је за 421 или шест одсто - навели су у фонду.

Подсјећају да су доприноси за здравствено осигурање једини извор прихода фонда од којих се финансирају цјелокупни здравствени систем и здравствена заштита свих осигураника.

- Свака неуплата доприноса одражава се на квалитет здравствене заштите и угрожава функционисање цјелокупног система - истакли су у Фонду здравства.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да се пољопривредници сваке године жале на лоше стање у аграрном сектору, те да им ниске откупне цијене најчешће задају главобољу и умањују зараду.

- Узимајући све то у обзир, финансијско стање пољопривредника на крају године често је лоше, што је један од разлога зашто и даље сви не уплаћују здравствено осигурање - рекао је Маринковић и додао да је едукованост пољопривредника о значају уплаћивања доприноса и даље на ниском нивоу.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да пољопривредници нису задовољни Законом о здравственом осигурању.

- Право на здравствено осигурање имају само носиоци пољопривредних газдинстава, али не и чланови њихових породица који подједнако раде у домаћинству. Људи који раде исти посао нису у истом положају - рекао је Усорац и додао да је иницијативу пољопривредника да ова одредба закона буде промијењена лани подржало и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, али да њихове амандмане није усвојила Народна скупштина РС.  ++

Жене

Владимир Усорац каже да су углавном мушкарци носиоци пољопривредних газдинстава, те да само они на тај начин остварују здравствену заштиту.

- Жене које су највећи ослонац сваког домаћинства и подносе скоро исти терет на фарми као и мушкарци у том случају немају здравствено осигурање. Жене су носиоци тек тридесетак пољопривредних газдинстава - рекао је Усорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана