“Сутјеска” заблистала послије обнове

Глас Српске
“Сутјеска” заблистала послије обнове

Фоча - Санација клизишта у Долини хероја на Тјентишту, којом се полако враћа првобитан изглед грандиозном споменику легендарној бици на Сутјесци, завршена је, а за тај посао Влада РС је издвојила 927.000 марака.

Санација клизишта, које се покренуло у фебруару и запријетило споменику и спомен-костурници, почела је половином јуна када су се извођачи радова прихватили изазовног посла. Озбиљан посао успјешно су привели крају и монументалном комплексу вратили стари сјај.

- Санација се одвијала у отежаним условима, уз пуно кишних дана, али захваљујући великом ангажману извођача радова приведена је крају. Слиједи друга и трећа фаза, односно реконструкција читавог меморијалног комплекса. У току је постављање мермерне плоче испод споменика, што ће до краја седмице бити готово, затим ће комплетан плато и степениште бити замијењени новим мермером, нови одвод и цјевоводи су урађени, тако да све поприма нови изглед - рекао је директор НП “Сутјеска” Дејан Павловић. Влада је обезбиједила укупно два милиона КМ, а осим за санацију клизишта, новац ће бити уложен у обнову комплекса и рестаурацију фресака у Спомен-кући које су скоро двије деценије пропадале.

- Убрзо ће бити отворен и Музеј битке на Сутјесци који ће по вриједности експоната бити једна од највреднијих збирки на овом подручју - рекао је Павловић.

Осим ових пројеката, у протекле двије године НП “Сутјеска” потпуно је препорођен. Дуж магистралног пута Фоча - Тјентиште изграђена је расвјета, први пут послије више од двије деценије, обновљени су бројни путеви и објекти. Подигнуте су модерне виле, изграђен нови ресторан, повећан смјештајни капацитет, број запослених, а највише је порастао број туриста на овој атрактивној дестинацији. Све новине и бројне манифестације утицале су да ова сезона на Сутјесци буде најбоља у послијератном периоду.

- Ово је била рекордна сезона јер нам је промет у угоститељству удвостручен у односу на лани. Више од 100.000 туриста прошло је кроз парк ове године. Туристи долазе из свих крајева свијета и оно што је најважније, поново се враћају - казао је Павловић. ++

Истраживачки центар

На Тјентишту ће ускоро, у оквиру прекограничне сарадње НП “Сутјеска” и Шумарског факултета из Београда, бити изграђен савремени научноистраживачки центар за студенте и научнике шумарства, пољопривреде, биологије и екологије. Сви ови пројекти чине најстарији национални парк у БиХ једном од успјешнијих јавних установа, али и хит дестинацијом у овом дијелу Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана