Супер талентовани Брчак свирањем на улици у Вирцбургу финансира студије

Срна
Супер талентовани Брчак свирањем на улици у Вирцбургу финансира студије

Бањалука - Студент прве године мастер студија престижне Високе школе за музику Универзитета у Вирцбургу Синиша Љубојевић успио је да повременим свирањем хармонике на швајцарским улицама, великим дијелом, финансира своје студије у Њемачкој.

Љубојевић истиче за Срну да је свирајући евергринове класичне музике у дуету са колегом Ђорђем Васиљевићем финансирао и неколико својих пројеката.

“Све је кренуло из знатижеље и забаве, па се испоставило као одлична промоција инструмента и начин да се од класичне музике заради. Код нас влада парадоксално мишљење и догма да студенти скоро увијек требају и морају да свирају бесплатно”, наводи Љубојевић и објашњава:

“То је потпуно погрешно и показује катастрофално стање умјетности и културе у у поређењу са /не/културним садржајима који су данас жинж”.

Овај Брчак, стипендиста Фонда “Др Милан Јелић”, сматра да је предрасуда да хармоника служи само за народну музику, наводећи да је то један од најприлагодљивијих инструмената данашњице који се са осталим инструментима потпуно и подједнако уклапа у готово све музичке жанрове.

Љубојевић наглашава да студира у класи реномираног професора и акордеонисте Стефана Хусонга и да је Универзитет у Вирцбургу међу 150 најбољих свјетских универзитета према Шангајској листи.

“У фокусу мојих студија је усавршавање у области барокне и модерне музике, а лични циљ је стварање оригиналне литературе за хармонику, сарадња са композиторима и презентација хармонике у класичном духу”, наводи Љубојевић.

Ове године премијерно је извео дупли концерт за хармонику, обоу и оркестар кинеске ауторке Чонг Веј заједно са младом филхармонијом из Вирцбурга, а и даље сарађује са бањалучким композитором Давидом Мастикосом.

“Важно ми је и овогодишње учешће на жКомпозерс плусж љетњој академији у Литванији, гдје ћу имати прилику да сарађујем са врхунским ауторима и умјетницима из свијета класичне музике данашњице”, истиче Љубојевић.

Он је прије школовања у Њемачкој успјешно завршио студиј на Филолошко-умјетничком факултету Универзитета у Крагујевцу у класи професора Зорана Ракића.

Један од узора му је и његов садашњи професор, али и руски акордеонисти Јуриј Шишкин, Фридрих Липс и хармоникаши поријеклом са наших простора Марко Шеварлић и Никола Керкез.

“Њих двојица /Шеварлић и Керкез/, према мом мишљењу, припадају реду најквалитетнијих извођача млађе генерације на класичној хармоници”, наглашава Љубојевић, наводећи да радо изводи дјела барокних и савремених аутора за хармонику, те транскрипције из разних епоха.

Он оцјењује да је добијање стипендије Фонда “Др Милан Јелић” веома значајно за младе и амбициозне људе, поготово што су трошкови студија у иностранству много већи.

Љубојевић објашњава да је рано за одговор на питање да ли ће након студија отићи или остати у Републици Српској.

Према његовом мишљењу, један од начина да се задрже млади и талентовани на овим просторима јесте афирмисање квалитета, који би требао да буде први параметар у “давању шанси”, јер, како каже, на овим просторима “умногоме влада изобличен систем вриједности”.

Синиша Љубојевић је добитник неколико десетина награда, од којих издваја Гран-при на Интернационалном фестивалу акордеониста у литванском Каунасу 2012. године, као и прво мјесто на Трофеју Португалије 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана