Супер Марио у граду мурала

Снежана Тасић
Супер Марио у граду мурала

Приједор - Шести градски мурал “Гејм он” украсио је фасаду зграде у Приједору, оставивши још један умјетнички траг у овом граду мурала.

Ријеч је о ауторском раду сликара Љубише Пушца, побједнику конкурса за додјелу међународне награде “Паола де Мањинкор” за избор најбољег мурала у Приједору за 2018. годину, коју је провело Удружење ликовних умјетника.

Годишња међународна награда за најбољи мурал састоји се из плакете и наградне од 3.000 КМ која је минулог викенда уручена аутору. Мурал је осликан на фасади зграде у улици академика Јована Рашковића.

- Овај мурал симболично представља да је ово град мурала јер је као такав већ мапиран на европској ликовној сцени - рекао је предсједник Удружења Борис Еремић.

Он је додао да је први пут мурал наишао на позитивне реакције и код критике и публике.

- Наш циљ је да Приједор постане галерија на отвореном јер је већ чувен као град сликара - рекао је Еремић.

Аутор мурала Љубиша Пушац изјавио је да је мурал био технички захтјеван, те да га је уз помоћ пријатеља, прошлогодишњег побједника Селвера Бегића, осликао за десетак дана. Пушац је додао да је лик водоинсталатера из видео-игрице “Супер Марио” главни јунак његовог побједничког мурала, будући да је његовој генерацији тај лик остао у лијепом сјећању из дјетињства.

- Тај лик има култни статус и велики број поклоника и то је свима нама у то вријеме био бијег од стварности, а сада га препознају све генерације - рекао је Пушац.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић је изразио задовољство што су, осим умјетника, и грађани и пословни људи прихватили идеју мурала као начина уређења фасада. Предсједник Удружења “Програм” Приједор из Трента Дарио Педроти изјавио је да је овај догађај доказ континуитета активности коју су прихватили грађани Приједора.

Приједор већ красе мурали:

“Шеширџија” Наташе Коњевић из Бањалуке, “Трансформација”, Атиле Саможија Видама из Мађарске,

“Врт” румунског аутора Раула Опре Садоа,

“Град” умјетничке групе “Дим Тим” из Београда,

“Негдје између почетка и краја” Селвера Бегића из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана