Студенткиња из Бањалуке бриљирала на такмичењу у бесједништву:Сељак стуб српског народа

Глас Српске
Студенткиња из Бањалуке бриљирала на такмичењу у бесједништву:Сељак стуб српског народа

Србац - Друштво у којем живимо заборавило је колико сељак значи нашем народу и колико нам је кроз историју пута спасао главу.

Заборавили смо и да смо преко сељака очували вјеру, обичаје и културу, а свакодневно заборављамо и то да је наш народ настао од сељака.

Ријечи су то студенткиње бањалучког Правног факултета Мирјане Милашиновић, која је на недавно одржаном 14. такмичењу у бесједништву у Бањалуци освојила чак три награде.

Она је за бесједу на тему “Потомци ће брати ваше јабуке-Вергилије” добила награду за најбољи говор у категорији задате теме, награду за говор који најбоље промовише родољубиве и патриотске вриједности у конкуренцији свих категорија и награду публике којој се придружио и Омбудсман за људска права у БиХ додијеливши јој такође посебно признање.

На такмичењу, које је организовао бањалучки Правни факултет, пред око 500 студената, професора, културних и јавних радника и стручњака из области права учествовали су чланови Центра за реторику и бесједништво “Институтио Оратиа”, који се бави изучавањем реторике као науке и подучавањем младих људи вјештини лијепог, аргументованог и квалитетног говорења.

Милашиновићева је надахнуто говорила о томе да се наше друштво стиди сељака који је вијековима био наша слика и прилика, културни идентитет и национални симбол. Према њеним ријечима, у свијету постоје приче о томе да је “српски опанак спасио цивилизацију”, а нама је сељак испод части.

- Не тражим од свих нас да узмемо рало у руке него да поштујемо онога ко рало држи. А сељака молим да се рала олако не одриче. Не пуштајмо тог сељака, прљавих руку, али чиста образа, јер тај сељак управо због чистог образа кроз вијекове није пустио нас - истакла је Мирјана.

Будућа правница, која потиче из Српца, каже да је патриотска црта у њеним бесједама неизбјежна јер сматра да је дужност младих људи да очувају РС и учине све да је оснаже.

  • Сматрам да сваки човјек који познаје своје коријене треба да гаји родољубива и најчистија осјећања према свом народу. Указујући на потребу поштовања нашег језика, који је увијек био једно од наших главних обиљежја, те на потребу поштовања сељака као стуба и заштитног знака нашег идентитета, покушавам да међу својим вршњацима пробудим свијест о потреби чувања оног што је наше, да не дозволимо да ми будемо та генерација која је пустила све конце јер су наши преци сачували све ове националне симболе и кроз много тежа времена - сматра Милашиновићева, која је бесједништво изабрала као ваннаставну активност на факултету. Лани је такође била добитник награде за говор који најбоље промовише патриотске и родољубиве вриједности са темом “Чувајмо српски језик”.

Студенти из Требиња и Прњавора

На 14. такмичењу у бесједништву уручена је награда и студенту Николи Дуперу из Требиња, који је био најбољи у категорији слободне теме, пропагирајући зашто БиХ не би требало да уђе у НАТО. У категорији импровизованог говора прво мјесто је припало студенту Игору Кањском из Прњавора, који је током такмичења добио задатак да састави бесједу на тему Волтеровог цитата: “Најбоља је владавина она у којој се човјек мора покоравати само законима”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана