Стижу милиони за одбрану од поплава

Срна
Стижу милиони за одбрану од поплава

Шамац, Брод - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић истакао је да је протеклих неколико година на подручју Шамца уложено око четири милиона КМ у систем одбране од поплава, те да треба да буде уложено још милион марака у репарирање двије црпне пумпе да би тај систем био веома поуздан.

Мирјанић, који је јуче са руководством Шамца и представницима Цивилне заштите обишао ушће ријеке Босне у Саву, а потом и пумпне станице Дуга и Рудине, рекао је да ће се у наредном периоду радити на дефинисању око осам километара насипа уз ријеку Босну.

- Идејно рјешење је завршено, сада ћемо то разрађивати и ту ће требати око четири милиона КМ. Мислим да ћемо то у току ове године реализовати и највјероватније започети радове - навео је Мирјанић и додао да би Шамац тако био у потпуности заштићен од поплава када је ријеч о ријеци Босни.

Директор локалног предузећа "Водовод и канализација" Михајло Ђурђевић истакао је да ће бити извршен велики ремонт црпне станице Дуга, што ће омогућити савременије и боље пумпе, напомињући да су садашње пумпе из 1985. године, али да још обављају функцију.

Мирјанић је послије Шамца боравио у Броду, гдје је рекао да ће до краја године у хидромелиорационе системе у овој општини бити уложено 6,2 милиона марака.

Он је са начелником Брода Илијом Јовичићем посјетио црпне станице Ивањско поље један и два, савски насип, и локацију Полој, гдје се излила Сава.

Мирјанић је истакао да ће 3,5 милиона КМ бити уложено у санацију насипа, појединих клизишта, уређење силазно-узлазних рампи са канала, те реконструкцију и проширење црпних пумпи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана