Стара римска грађевина привукла научнике и раднике

К. Ћ.
Стара римска грађевина привукла научнике и раднике

Скелани - Наставак истраживања римског налазишта код Задружног дома у Скеланима код Сребренице и конзервација пронађеног археолошког материјала завршени су ових дана, рекла је јуче директорица Археолошког музеја “Римски муниципијум” Свјетлана Марковић.

Она је казала да су радови почели у мају новцем који је обезбијеђен из Развојног програма РС.

- Истраживања муниципијума на простору Скелана су, осим откривања изванредних археолошких налаза и грађевина, важна јер се анализом пронађеног археолошког материјала употпуњују сазнања о процесу романизације - оцијенила је Марковићева.

Она је рекла да је овогодишња истраживања организовала и водила археолог Ивана Грујић, директорица Музеја Херцеговине из Требиња те да је у овај пројекат био укључен Завод за културно-историјско насљеђе РС, Централни институт за конзервацију из Београда и стручњаци из Музеја Семберије.

- Овдје долази велики број научних и стручних радника који су амбасадори за даље пројекте и радове у археолошком комплексу. Пројекат је веома важан и за локално становништво, јер смо током кампање радно ангажовали око 50 људи из Скелана - истакла је Марковићева. У оквиру наставка археолошких истраживања у Скеланима ове године је обављена конзервација на локалитету Задружног дома те у музеју у Црвици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана