Српска села у Ливањском пољу одсјечена од свијета

Срна
Српска села у Ливањском пољу одсјечена од свијета

Ливно - Српска села у Ливањском пољу одсјечена су од свијета због снијега чија висина премашује 80 центиметара, а предсједник иницијативног одбора кровне асоцијације Срба Федерације БиХ Миле Марчета апелује да комунална општинска предузећа одржавају локалне путеве.

Један од мјештана повратничког села Губин Живко Вуковљак рекао је Срни да је комунална служба из Ливна требало да рашчисти путеве у селима у Ливањском пољу, али да то није учињено.

“У селу су, углавном, стари и болесни који, ако би се нешто десило, не могу доћи до магистралог пута који повезује Ливно са Босанским Граховом”, наводи Вуковљак

. У предузећу “Ливно путеви” рекли су Срни да по налогу чисте снијег, те да је путни правац који повезује Ливно и Босанско Грахово проходан.

Они напомињу да није у њиховој надлежности чишћење силазних путева из села и заселака ка магистралном путу. У ливањском Комуналном предузећу наводе да не знају када ће бити рашчишћен снијег у селима у Ливањском пољу, те да ће обавијестити своје раднике на терену.

Предсједник иницијативног одбора кровне асоцијације Срба Федерације БиХ Миле Марчета апеловао је на општине да њихова комунална предузећа одржавају локалне путеве.

Он је рекао Срни да локалне заједнице, уколико нису у могућности да ситуацију држе под контролном, треба да затраже помоћ од ентитета и надлежних министарстава. “Повратничко српско становништво је најугроженије у руралним дијеловима Ливањског кантона.

Путеви су непроходни, а поједина села потпуно одсјечена од свијета због високог сњежног покривача”, наводи Марчета. Према његовим ријечима, то су српска повратничка села Губин, Сајковић, Прово Тишковац, Преодац, Жупа, Роре. “Снијег који данима пада на подручју Ливањског кантона знатно је већи него претходних година. Морам рећи да су се власти мало опустиле, а становништво испашта”, рекао је Марчета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана