Србачко позориште младих: Сукоб добра и зла на даскама које живот значе

Дејан Јовичић
Србачко позориште младих: Сукоб добра и зла на даскама које живот значе

Србац - Аматерско позориште младих “Миленијум” из Српца почиње припрему своје јубиларне десете представе коју ће као и све претходне до сада режирати глумица Народног позоришта РС Слађана Зрнић.

Она је заједно са глумцем Велимиром Бланићем написала ауторски текст за ову представу која ће носити назив “On Air”, а пробе са младим србачким глумцима крећу почетком септембра.

Координатор представе је директорица србачке невладине организације “Миленијум” Санела Видовић, која каже да ће на овом пројекту бити ангажовано петнаестак ученика основних и средњих школа из Српца који су активно укључени у све активности ове организације.

- Рад на представи ће трајати неколико мјесеци и планирамо по завршетку да је пријавимо за учешће на аматерским позоришним фестивалима. Наше раније представе су биле веома успјешне на тим фестивалима и освојиле бројне награде, тако да се надамо да ће и ова представа имати дуг вијек трајања. Планирамо да са њом гостујемо и по школама - истакла је Видовићева.

Наслов представе је на енглеском језику и означава укључење телевизијског студија у програм. Радња се одвија у Студију 64, што се уједно поклапа са бројем шаховских поља.

- На шаховском пољу се налазе црне и бијеле фигуре које воде рат, што у представи представља метафору за данашње сукобе добрих и лоших људских фигура које изазивају инциденте и на тај начин подижу гледаност, а самим тим се повећава и профит. Покушаћемо указати на лош утицај данашњих телевизијских садржаја, а теме које ће се провлачити кроз представу су екологија, спорт и турбо фолк - нагласила је Видовићева.

Позориште младих “Миленијум” до сада је урадило представе “Женски разговори”, “Алиса у земљи чуда”, “Кирија”, “Мачак и пијетао”, “Мали принц”, “Азибуки”, “И дјевојчице играју фудбал”, “Чаробњак из Оза” и “Недостајати”.

Подршка

Финансијску подршку за припрему ове представе обезбиједило је Министарство просвјете и културе Републике Српске које је у оквиру конкурса за суфинансирање јавних потреба у култури за 2018. годину одобрило 2.500 КМ за овај пројекат. Подршку је добило још пет пројеката из области позоришне продукције, а укупно ће бити суфинансирана 143 пројекта из различитих културних дјелатности у укупном износу од 628.750 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана