Србачки “Комуналац” дижe кредит да “станe на ноге”

Дејан Јовичић
Србачки “Комуналац” дижe кредит да “станe на ноге”

Србац - Општина Србац издаће гаранције за задужење “Комуналцу” путем емисије обвезница у износу од 410.000 КМ да би то комунално предузеће исплатило дугове, плате радницима и побољшало квалитет сакупљања и транспорта комуналног отпада.

Сагласност за задужење дали су одборници србачког парламента, а директор “Комуналца” Богољуб Билановић рекао је да ће на тај начин бити репрограмиране обавезе за порезе и доприносе према Пореској управи РС у износу од 250.000 КМ и додао да ће бити измирен и дио дугова према радницима којима није исплаћено седам плата.

- Ако добијемо планирана средства, уложићемо дио новца у обнављање опреме како би на дугорочној основи било омогућено повећање прихода, те остварене уштеде у транспорту отпада од Српца до регионалне депоније у Рамићима - рекао је Билановић.

Он каже да је у плану набавка половне полуприколице, вриједности до 30.000 КМ, која може одједном превести од 20 до 25 тона отпада, тако да у једном наврату може бити одвезен комплетан отпад са подручја општине.

- До сада смо морали одвозити отпад више пута седмично, што је повећавало трошкове горива и мазива, а нисмо имали ни задовољавајући возни парк јер је већина машина стара и дотрајала и њихов капацитет је мали. Помоћ нам је у том погледу пружио Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС који нам је недавно донирао једно квалитетно возило - рекао је Билановић.

Према његовим ријечима, дио средстава од новог задужења биће усмјерен и у процес раздвајања и сортирања секундарних сировина из отпада. 

- Када саберемо све уштеде које можемо остварити од нових улагања, оне би на годишњем нивоу могле износити око 40.000 КМ. Тиме би наше предузеће већ за три до четири године  у потпуности стало на ноге - рекао је Билановић.

Одборник ПДП-а Мићо Малбашић увјерен је у добре намјере руководства овог предузећа, због чега је њихов клуб одборника подржао одлуку о задужењу.

- Ако на тај начин можемо одвести сав отпад из Српца на регионалну депонију, не видим зашто би неко био против тога да имамо чист град - рекао је Малбашић. +

Дивља депонија

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да је једно од опредјељења локалне управе трајно санирање дивље депоније у ужем градском подручју, што је дугогодишњи проблем ове локалне заједнице.

- Свјесни смо овог проблема у нашем граду и тражимо начин да га ријешимо, што није нимало лако. Неке процјене кажу да би нас уклањање дивље депоније у Српцу коштало и два до три милиона КМ, али се надам да то можемо ријешити уз много мање новца, а да све буде квалитетно урађено - рекао је Драгосављевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана