Spomen-park Nožičko kod Srpca okuplja mještane i čuva tradiciju

Dejan Jovičić
Spomen-park Nožičko kod Srpca okuplja mještane i čuva tradiciju

Srbac - Uređenjem spomen-parka u Nožičkom kod Srpca, mještani neće samo očuvati sjećanje na stradanja iz proteklih ratova nego će dobiti i funkcionalan prostor za druženje žitelja tog sela svih generacija.

Članovi udruženja građana “Moje Nožičko” ovih dana su okončali ovaj projekat za koji im je novac odobrila Omladinska banka Srbac, a sve s ciljem da dotrajali spomen-kompleks dovedu u red na ponos čitavog sela.

- Spomen-park je tradicionalno mjesto našeg okupljanja, posebno mladih. Nakon što smo dobili početni novac, krenuli smo sa popravkom stare i ruševne ograde, betoniranjem pješačkih staza i postavljanjem klupa i kanti za smeće. Dovezli smo i razgrnuli oko 30 metara kubnih zemlje, nakon čega smo posijali travu. Čak smo postavili i reflektore koji noću osvjetljavaju spomenike i sam park - kazao je predsjednik udruženja Velimir Mikulić.

On je rekao da je najveći iznos novca, odnosno 1.500 KM, stigao od Omladinske banke koju finansiraju opština Srbac i Fondacija “Mozaik”, a uključili su se i drugi donatori, tako da je ukupna vrijednost projekta na kraju iznosila oko 3.200 KM.

- Sve je urađeno s ciljem da mještani imaju lijepo i uređeno mjesto za druženje u centru sela. Ne treba da zaboravimo ni veliki istorijski značaj ovog mjesta, jer se tu nalaze dva spomenika koja čuvaju sjećanja na stradale žrtve i borce iz proteklih ratova - istakao je Mikulić.

Spomen-park se prostire na oko 400 metara kvadratnih i nakon završetka svih radova uljepšaće u velikoj mjeri izgled sela koje broji oko 800 mještana, te je treća po veličini mjesna zajednica na području Srpca.

Udruženje građana “Moje Nožičko” do sada je realizovalo nekoliko aktivnosti, a posebno se izdvaja izgradnja dječjeg igrališta u krugu škole u Nožičkom i postavljanje table i figura za šah u centru sela.

Mikulić ističe da je u narednom periodu planirana i sanacija društvenog doma.

- Okupljamo se redovno, pravimo zajedničke planove i vjerujem da ćemo sve zacrtane ideje izgurati do kraja na dobrobit svih mještana - istakao je Mikulić. +

Sajt

Vladimir Mikulić ističe da je udruženje “Moje Nožičko” pokrenulo internet sajt na kojem se nalaze informacije o dosadašnjim aktivnostima i budućim planovima, a članovima će biti omogućeno da ostavljaju svoje prijedloge i sugestije.

On je podsjetio da se u udruženje, koje broji više od stotinu članova, mogu učlaniti svi stanovnici sela, kao i oni koji su otišli iz Nožičkog, ali su i dalje vezani za rodni kraj i spremni su u svakom pogledu da pomognu u njegovom razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana