Slika: povratnici, srušene kuće

Milijana Latinović
Slika: povratnici, srušene kuće

Bosansko Grahovo - Mještani federalnih opština Drvar i Bosansko Grahovo izgubili su i posljednju nadu da će se prije zime vratiti na svoja ognjišta, sa kojih su prognani prije više od dvije decenije, jer je propao i treći tender za izbor izvođača za obnovu i izgradnju kuća za srpske povratnike.

Povratnici u ovim opštinama krov nad glavom kroz projekat Regionalnog stambenog zbrinjavanja trebalo je da dobiju još lani, ali su rokovi prolongirani jer su poništena dva prethodna tendera. U ove dvije lokalne zajednice na području FBiH trebalo je da bude obnovljeno i izgrađeno 66 kuća.

Viši referent u Odjelu obnove u Bosanskom Grahovu Žarko Bikić rekao je da je iz federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica stigla informacija da se na posljednji tender nije prijavila nijedna firma.

- Velika udaljenost od većih centara je vjerovatno jedan od razloga zašto se nijedna firma nije prijavila. Nemamo građevinskih skladišta, a ako materijal dovoze iz okolnih gradova, troškovi su veliki - rekao je Bikić.

Načelnik Bosanskog Grahova Duško Radun kaže da je nezamislivo da se treći put niko ne prijavljuje na tender.

- Definitivno se iza toga nešto krije i tražićemo od ministarstva da nam objasne šta se zaista dešava jer je ova situacija prešla sve granice. Moguće je da novca nema, pa se tenderi tek onako raspisuju i propadaju, dok se novac ne namakne, ili se tender namješta firmi koja negdje gradi kuće, pa kad završi, da preuzme i ovaj posao - rekao je Radun.

Ističe da mnogi zbog ovakve situacije odustaju od povratka na vjekovna ognjišta te da će se za koju godinu i posljednja iskra života u ovim krajevima ugasiti.

Projektom Regionalnog stambenog zbrinjavanja obuhvaćena je i opština Glamoč. Za izgradnju 47 kuća u ovoj opštini iz trećeg puta je izabran izvođač, a ukoliko u idućih 15 dana ne bude žalbi, povratnicima u ovu opštinu domove će graditi firma iz Zvornika.

Koordinator za program Regionalnog stambenog zbrinjavanja u opštini Glamoč Boris Lukajić kaže da mještani ovog kraja sve nade polažu u povratak na vjekovna ognjišta.

- Tender je lani poništen u sedmom mjesecu, navodno zbog nekih grešaka u proceduri, za sve tri opštine, pa je treći raspisan tek poslije osam mjeseci. Za izgradnju kuća u Glamoču prijavile su se dvije firme, a izabran je izvođač iz Zvornika - rekao je Lukajić.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Mile Marčeta ističe da je hitno potrebno ponoviti tender ili, ako postoji zakonska procedura, da izvođač bude izabran direktnom pogodbom kako bi konačno počela izgradnja i obnova kuća u Drvaru i Bosanskom Grahovu.

- Nije tender sveto pismo da se ne može ponoviti, ali je neophodno da se poštuju zakoni. Ne smije se dozvoliti da ovo bude još jedna opstrukcija i način za etničko čišćenje Srba u FBiH - rekao je Marčeta i dodao da je sramota da izbjegli i raseljeni iz ovih opština četvrt vijeka čekaju vlastiti krov nad glavom.

Popis imovine

Mile Marčeta je kazao da su Srbi u FBiH oštećeni i ponovio da predstavljaju samo statističku grešku.

- Nadležni traže da bude popisana srpska imovina u FBiH, a na sve načine im se onemogućava da dođu do vlastitog krova nad glavom - rekao je Marčeta.

Planirana obnova i izgradnja kuća

30 - Drvar

36 - Bosansko Grahovo

47 - Glamoč

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana