Слика: повратници, срушене куће

Милијана Латиновић
Слика: повратници, срушене куће

Босанско Грахово - Мјештани федералних општина Дрвар и Босанско Грахово изгубили су и посљедњу наду да ће се прије зиме вратити на своја огњишта, са којих су прогнани прије више од двије деценије, јер је пропао и трећи тендер за избор извођача за обнову и изградњу кућа за српске повратнике.

Повратници у овим општинама кров над главом кроз пројекат Регионалног стамбеног збрињавања требало је да добију још лани, али су рокови пролонгирани јер су поништена два претходна тендера. У ове двије локалне заједнице на подручју ФБиХ требало је да буде обновљено и изграђено 66 кућа.

Виши референт у Одјелу обнове у Босанском Грахову Жарко Бикић рекао је да је из федералног Министарства расељених особа и избјеглица стигла информација да се на посљедњи тендер није пријавила ниједна фирма.

- Велика удаљеност од већих центара је вјероватно један од разлога зашто се ниједна фирма није пријавила. Немамо грађевинских складишта, а ако материјал довозе из околних градова, трошкови су велики - рекао је Бикић.

Начелник Босанског Грахова Душко Радун каже да је незамисливо да се трећи пут нико не пријављује на тендер.

- Дефинитивно се иза тога нешто крије и тражићемо од министарства да нам објасне шта се заиста дешава јер је ова ситуација прешла све границе. Могуће је да новца нема, па се тендери тек онако расписују и пропадају, док се новац не намакне, или се тендер намјешта фирми која негдје гради куће, па кад заврши, да преузме и овај посао - рекао је Радун.

Истиче да многи због овакве ситуације одустају од повратка на вјековна огњишта те да ће се за коју годину и посљедња искра живота у овим крајевима угасити.

Пројектом Регионалног стамбеног збрињавања обухваћена је и општина Гламоч. За изградњу 47 кућа у овој општини из трећег пута је изабран извођач, а уколико у идућих 15 дана не буде жалби, повратницима у ову општину домове ће градити фирма из Зворника.

Координатор за програм Регионалног стамбеног збрињавања у општини Гламоч Борис Лукајић каже да мјештани овог краја све наде полажу у повратак на вјековна огњишта.

- Тендер је лани поништен у седмом мјесецу, наводно због неких грешака у процедури, за све три општине, па је трећи расписан тек послије осам мјесеци. За изградњу кућа у Гламочу пријавиле су се двије фирме, а изабран је извођач из Зворника - рекао је Лукајић.

Српски делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Миле Марчета истиче да је хитно потребно поновити тендер или, ако постоји законска процедура, да извођач буде изабран директном погодбом како би коначно почела изградња и обнова кућа у Дрвару и Босанском Грахову.

- Није тендер свето писмо да се не може поновити, али је неопходно да се поштују закони. Не смије се дозволити да ово буде још једна опструкција и начин за етничко чишћење Срба у ФБиХ - рекао је Марчета и додао да је срамота да избјегли и расељени из ових општина четврт вијека чекају властити кров над главом.

Попис имовине

Миле Марчета је казао да су Срби у ФБиХ оштећени и поновио да представљају само статистичку грешку.

- Надлежни траже да буде пописана српска имовина у ФБиХ, а на све начине им се онемогућава да дођу до властитог крова над главом - рекао је Марчета.

Планирана обнова и изградња кућа

30 - Дрвар

36 - Босанско Грахово

47 - Гламоч

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана