Славни кувар Арт Смит питу гужвару припремаће за Мишел Обама

Милијана Латиновић
Славни кувар Арт Смит питу гужвару припремаће за Мишел Обама

Бањалука - Пита гужвара и цицвара припремљене по рецептури наших бака очарале су непце врхунског кувара из Америке Арта Смита, који ће традиционална српска јела по повратку у своју земљу послужити и бившој првој дами Америке Мишел Обама.

Шеф Арт Смит, који је у својој богатој каријери припремао кулинарске делиције за предсједничку породицу Обама, славну Опру Винфри и друге познате личности, провео је јуче неколико сати у Угоститељско-трговинско-туристичкој школи у Бањалуци, гдје је ученицима пренио дио свог искуства и на лицу мјеста се увјерио у оно што они знају и умију.

Домаћини су га дочекали онако како доликује, уз домаћу погачу, со и шљивовицу, која је Смита оставила без ријечи. Вриједни ђаци, вођени савјетима професора Предрага Тошића, за госта су припремили традиционалну питу гужвару, која се у нашим крајевима сервира у свим приликама и цицвару, која је незаобилазно јело на божићној трпези.

Смит је истакао да није имао новац да похађа кулинарске школе, али да је захваљујући својој упорности и креативности стекао образовање и усавршио све финесе припремања делиција.

- Долазим из породице веома добрих кувара и имао сам рецепте који су се читав вијек преносили генерацијама, али нисам имао прилику да их припремам све док нисам постао лични кувар гувернера Флориде, који је инсистирао искључиво на традиционалним јелима - истакао је Смит.

Ученицима који су помно слушали сваку његову ријеч савјетовао је да је најбитније од свега да буду аутентични, да воле то што раде и да гостима послуже оно што они желе.

- Веома је важно да кувари у јелима која припремају “оставе дио себе”. Љубав је најважнији зачин у сваком јелу - казао је Смит.

Испричао је да станује у Чикагу у комшилуку породице Обама и истакао да су они веома једноставни, да нису и нимало захтјевни људи.

- Дешавало се на почетку док кувам да и пси трагачи ходају око мене. Веома је важно да током припреме јела све буде на видном мјесту. Пријатељи смо веома дуго и дјеца Мишел и Барака Обаме припремала су пице код мене у кухињи - рекао је Смит. Он је истакао да је Барак Обама јео много пилетине, док бивша прва дама Америке, чији је Смит кувар и сада, много воли говедину. По повратку из БиХ, Смит ће се упутити заједно с њом у Париз, гдје ће покушати да јој припреми нека од јела која је пробао у БиХ.

Смит је власник неколико ресторана у којима гостима настоји да послужи врхунске специјалитете. Нагласио је да у његовом ресторану у “Дизни парку” у Америци дневно руча око 1.400 људи, те да годишње припреме око 42 тоне пилетине. Иако воли све да једе, велику пажњу придаје месу и припреми свјежег доручка. На његовом јутарњем менију најчешће се нађу свјеж домаћи хљеб и омлет, док у касним вечерњим часовима воли да поједе чоколаду.

Ученици, које је Смит овом приликом похвалио да су не само вриједни у кухињи већ и да одлично говоре енглески језик, нису скривали задовољство што имају прилику да на тренутак кувају са славним шефом.

- Ово је јединствена прилика за свакога од нас да чујемо искуства и корисне савјете који ће нам помоћи у будућем раду - рекао је ученик другог разреда Никола Дамјановић.

Размјењујући искуства и савјете са ученицима, вријеме је брзо прошло, а кухињом су замирисале пита и цицвара. За чувене српске делиције Смит је имао само ријечи хвале, а празни тањири најбољи су доказ да су јела била укусна, а гост задовољан. Послије путешествија кроз Бањалуку, Сарајево и Мостар Смит каже да ће преко “баре” отпутовати са прегршт лијепих успомена и нових рецепата.

Анегдота

Арт Смит је испричао да никада није видио Барака Обаму у кухињи.

- Једном приликом позвао ме његов чувар и питао знам ли како се укључује апарат за кафу, а у позадини сам чуо предсједника Обаму како говори: “Питај га које дугме да притиснем” - са осмијехом је испричао Смит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана