Ски-центри руше рекорде

Анита Јанковић-Речевић
Ски-центри руше рекорде

Бањалука - Ски-центри у РС и БиХ ове зиме биљеже рекордан број посјетилаца, а туристичке раднике посебно радује чињеница да на домаће планине стижу љубитељи зимских спортова из цијеле Европе и то у много већем броју него претходних година.

У Олимпијском центру (ОЦ) “Јахорина” истичу да је прошла зимска сезона на овој планинској љепотици била историјска, али да ће ова, према свим досадашњим параметрима, бити најбоља икада.

- Већ сада имамо више од 60 дана скијања и на нашим стазама до сада је било готово 100.000 скијаша, што је огромно повећање у односу на претходне сезоне. Према посљедњем пресјеку приходи од продаје ски-карата у односу на 2017. годину порасли су за 340 одсто, док је број скијаша већи за 200 одсто. Има доста снијега, све стазе су идеално припремљене, што обећава добар и дуготрајан наставак сезоне - рекли су у ОЦ “Јахорина” и додали да је скијашима свакодневно на располагању 40 километара стаза, наглашавајући да је комплетан вертикални транспорт у погону.

Навели су да су капацитети хотела и викенд кућа константно 100 одсто попуњени, те да се за фебруар већ тражи кревет више.

- Гости стижу са свих страна свијета, што нам причињава највеће задовољство. Захваљујући доброј промоцији долазе нам туристи из Њемачке, Аустрије, Словеније, Чешке, Словачке, Мађарске али и далеке Норвешке, Шведске, Данске и Финске - рекли су у Олимпијском центру.

Предсједник Планинарско-скијашког друштва “Љубијски рудар” Божо Грбић је истакао да су на Козари тренутно идеални услови за скијање, те изразио наду да би ова сезона могла бити најбоља до сада.

- Задовољни смо досадашњом посјетом туриста, скијалишта раде сваки дан, а цијене су веома приступачне. Сезону смо отворили средином децембра, међутим због топлијих дана није се скијало свим данима у континуитету. Од ове сезоне у функцији је нова ски-стаза дужине 900 метара, те уз стару  од 600 метара и беби-стазу, која је дуга 200 метара, имамо одличне услове за љубитеље зимских спортова - рекао је Грбић и истакао да цијене дневног ски-паса износе 18 КМ, полудневног 10, а ноћног скијања 15 марака.

Добром сезоном могу се похвалити и на Влашићу, гдје је више од 75 одсто смјештајних капацитета већ сада попуњено за фебруар.

- Крај децембра и јануар су резервисани за домаће и госте из Хрватске, а у фебруару нашу планину окупирају скијаши из Словеније, који долазе у великом броју. Веома смо задовољни сезоном и рекорде обарамо сваке године, јер људи генерално све више стичу навику да скијају. У наредној години планирамо да ширимо капацитете, јер постојећи, који се крећу око 12.000 кревета, постају премалени за све туристе који желе да уживају у природним љепотама Влашића - рекао је предсједник Удружења послодаваца скијалишта Средњобосанског кантона и директор вертикалног транспорта на Влашићу Горан Шарић.

Истакао је да дневна карта ски-паса на Влашићу кошта 29 КМ, а туристи који воле скијати ноћу то задовољство морају да плате 19 марака.

Дани зиме на Козари

Манифестација “Дани зиме на Козари 2019” 13. пут заредом биће одржана наредног викенда на Мраковици, а организатори су за посјетиоце и учеснике припремили богат програм.

- У суботу, првог дана манифестације, биће одржан планинарски марш и ски-куп у три категорије, док ће у недјељу бити организована спортска такмичења градова и општина на подручју Поткозарја и окружења, те гастро такмичења - рекла је директорица Туристичке организације Приједор Амира Ганић и додала да ће у културно-умјетничком програму наступити бендови, тамбураши, те бројни КУД-ови. У току трајања манифестације улаз у Национални парк “Козара” биће по промотивној цијени од једне марке.

С. Та.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана