Sjećanje na 13. banjalučku zvjezdicu

S. Ta.
Sjećanje na 13. banjalučku zvjezdicu

Prijedor - Parastosom i paljenjem svijeća na gradskom pravoslavnom groblju u Prijedoru obilježena je 13. godišnjica smrti trinaestogodišnje djevojčice Slađane Kobas, koja je umrla od posljedica nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici 1992. godine.

- Rođena je 18. juna 1992. u najgorim danima i borila se nekako sve do 9. februara 2006. Rođena je prijevremeno i na rođenju, kao i tokom cijelog života, borila se za život, prvo sa bolestima očiju, potom kostiju, a i preživjela je mnoge operacije - izjavio je otac Stojan.

U javnosti poznata kao trinaesta zvjezdica, liječila se na klinikama u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Rusiji i SAD i imala podršku javnosti širom svijeta. Osim Stojana, godišnjem pomenu prisustvovali su i Slađanin brat Miroslav i njena razrednica Nada Praštalo, koja na njen grob dolazi svake godine. Smrt 12 beba od 22. maja do 19. juna posljedica je nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici 1992. godine koji nije mogao biti dopremljen kopnom zbog ratnih dejstava, a ni vazdušno jer je na snazi bila zabrana Savjeta bezbjednosti UN za letove iznad BiH.

Banjalučke bebe postale su simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije s ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana