Семберски купус чувар традиције

Љиљана Алексић
Семберски купус чувар традиције

Бијељина - Након вишегодишње паузе, у Семберији је поново заживјела традиција одржавања Митровданског вашара, који је препознатљив по популарној “Купусијади”, а јуче је у прављењу свадбарског купуса снаге одмјерило десет екипа.

Вашар је највише обрадовао старије Бијељинце, који су се радо присјетили како је некада организована та манифестација коју су красили добра атмосфера и дружење. Данас је, кажу, прилагођена новим навикама и поново нуди бројне садржаје који не дозвољавају да се заборави традиција.

Један од њих је управо “Купусијада”. Док се други такмиче у припремању котлића, роштиља и других врста јела карактеристичних за поједине крајеве, Бијељинци се такмиче у припремању јела од купуса, који је заштитни знак Семберије.

Тајна је, кажу, у дугом кувању, различитом и масном месу које се користи, а велику улогу има и посуда у којој се кува. Најбољи је у земљаним ћуповима, куван на тихој ватри, и то неколико сати, а некад и дана.

- Свадбарском купусу, поред зачина, укус даје месо које се додаје у чорбу, а најбоље је припремати га са пет врста меса - открио је један од кувара. Свадбарски купус се једе са младим сиром и пројом, а најважнији зачин је љубав и стрпљење јер је потребно да се дуго кува.

Из Мрчајеваца је у Семберију дошао и Милун Тошић, организатор тамошње купусијаде.

- Ми сваке године организујемо “Купусијаду” у селу Мрчајевци код Чачка. Постали смо својствен бренд у Србији, а жеља нам је да подстичемо народно стваралаштво - рекао је Тошић. Са поносом додаје да је “Купусијада” ушла у све туристичке карте Србије и постала једна од запажених манифестација.

- Купус је и храна и лек, а у Семберији су одлични услови за његову производњу - рекао је Тошић.

Циљ организатора, који је за посјетиоце обезбиједио бесплатну дегустацију, јесте да вашаром у Бијељини буде оживљена традиција припреме свадбарског купуса у земљаним посудама, као што је то случај у Србији.

- Жеља нам је да млађи нараштаји наставе семберску традицију - навео је директора АД “Град”, које је организатор манифестације, Славиша Цацановић.

Купус је неизоставно поврће на већини пољопривредних газдинстава у Семберији, а онај из села Црњелово надалеко је познат и  ван граница бивше Југославије. +

Бројни садржаји

Учесници ревијалног, такмичарског и излагачког дијела представили се се такође и изложбом кућне радиности и старих заната, изложбом поврћа, воћа и цвијећа, те ситних животиња и кућних љубимаца. Такође, одржана је и “Фијакеријада” и први Митровдански турнир у гађању глинених голубова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана