Семберац Душан Секулић хармоником дочарао дух далеке Русије

Љиљана Алексић
Семберац Душан Секулић хармоником дочарао дух далеке Русије

Бијељина - Навикли смо да је хармоника инструмент на којем настају пјесме народне музике, асоцира нас на весеља и кафану, а Семберац Душан Секулић показао је да са овим музичким инструментом може и другачије, јер он на њему свира и класичну музику.

Уз помоћ хармонике, публици представља неке познате нумере на нов и својствен начин, а свом граду, Бијељини, одлучио је да покрене пројекат “Упознај музику”, који подразумијева десет вечери који ће трајати од фебруара до децембра. На крају сваког мјесеца бира неку од свјетских држава и обрађује њену музику на својој хармоници, а субота увече и синоћ били су посвећени руској музици.

Након фебруарског путовања у Аргентину, шетњу улицама Буенос Ајреса, ватреног “Танга” и мирисног “гаспача”, Бијељинци су имали прилику да кроз музику отпутују на потпуно другу дестинацију. Виртуоз на хармоници овај пут публику је водио до далеке Русије и њеног музичког царства помно бирајући репертоар.

- Оријентисали смо се више на фолклорне нумере које су људима већ познате као што су “Каљинка” и “Каћуша”, те “Очи чорне”. Много људи те мелодије познаје, али не зна ништа о њима. Зато смо увезали руску књижевност, Јесењина и Пушкина,  музику и кратке приче о најпознатијим нумерама, те руски плес. Значај ове земље огледа се управо кроз значај њеног музичког стваралаштва, које смо оживјели уз обраде класичних нумера Рахмањинова, Чајковског, до неизоставних нумера народне и совјетске музике, а  публика  је била у прилици да упозна широк спектар руске културе - рекао је Секулић.

За  страствене сладокусце у бијељинском хотелу “Дрина”, гђе је одржано и ово дружење, побринули су се за специјални мени са руским специјалитетима. С обзиром на то да се  храна и музика допуњавају, а и једна и друга служе за уживање, потпуни чулни осјећај Русије многи су доживјели управо у креацији руског менија.

Први концерт, одржан у фебруару, био је посвећен танго музици и Аргентини, а атмосфера је употпуњена аутентичном сценографијом Буенос Ајреса.

- Ово је највећи пројекат који сам до сада урадио. Много је посла, још више непроспаваних ноћи, дневно учим по једну композицију, аранжмани су веома компликовани, али срећан сам, вриједи јер сала је препуна сваке вечери - каже овај млади музичар.

Секулић је својим наступима још једном помјерио  границе на музичкој сцени, а јавности је познат  по специфичним концертима које је одржао широм Европе.

У наредним мјесецима услиједиће вечери шпанске и француске музике, џез, филмске, електро, свјетске, народне и класичне музике.

- Циљ је да током укупно десет тематских концертних вечери током године, публици приближим карактеристике одређених музичких жанрова и одлике музике појединих земаља - навео је Секулић.

Школовање у Бечу

Душан Секулкић је магистрирао на престижном Бечком конзерваторијуму “, Франц Шуберт” у класи свјетски познатог мр Јовице Ђорђевића, који је на њега оставио, како каже, и највећи утицај у стварању умјетничког правца.

- Живим док стварам - каже овај младић.

Можда је у томе и тајна његовог успјеха. Душан се бави и компоновањем, а има и свој бенд са којим наступа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана