Selo i hrana turističke uzdanice Srpca

Dejan Jovičić
Selo i hrana turističke uzdanice Srpca

Srbac - Bogatstvo šuma i voda, po čemu je Srbac poznat, nedovoljno je iskorišćen potencijal te lokalne zajednice, zbog čega će već u ovoj godini polovina iznosa, od ukupno predviđenih 30.000 KM za održavanje javnih manifestacija, biti izdvojena u turističko-privredne svrhe.

Srbac je opština na rijekama Vrbas i Sava, iznad kojih se izdigla planina Motajica, u kojoj živi raznovrstan biljni i životinjski svijet, a iako devastiran posljednjih godina, turističku ponudu ove opštine još uvijek upotpunjuje prirodni rezervat Bardača.

S ciljem snažnije promocije prirodnih resursa i privlačenja većeg broja turista, od ove godine biće organizovane nove manifestacije, među kojima se izdvaja Dan seoskog turizma i zdrave hrane, koji će biti održan u Etno-kampu “Platane” u Gornjoj Lepenici.

- Namjera nam je da u ovom selu u podnožju Motajice okupimo sva domaćinstva koja pružaju turističke usluge na selu, kao i proizvođače zdrave hrane. Održaćemo predavanje i razmotriti zajedničko učešće na sajmovima. Srbac ima veliki potencijal za razvoj seoskog turizma i to moramo iskoristiti - rekla je direktorica Turističke organizacije Srbac Radisava Šuščević. Ona ističe da Gornja Lepenica ima najbolje uslove za razvoj seoskog turizma jer je ovaj kraj bogat izvorskim vodama i šumom i pogodan za lov, planinarenje i kampovanje.

- Prirodni kompleks Lepenice je pogodan za odmor, šetnju, biciklizam, branje gljiva i ljekovitog bilja, planinarenje i druge vidove rekreacije, tako da ne čudi što su se brojna domaćinstva odlučila da, pored rekreativnih, ponude i ugostiteljske usluge i smještaj u bungalovima - rekla je Šuščevićeva.

U podmotajičkom kraju ove godine biće održan niz turističkih manifestacija, poput planinarskih pohoda, “Džipijade”, “Kotlićijade”, “Bik festa”, “Biciklijade”, a i biciklistička trka Beograd - Banjaluka proći će selima u podnožju Motajice.

- Odobren nam je novac i za manifestacije u Lijevču polju, poput tradicionalne regate koja započinje na rijeci Vrbas u selu Kukulje, a završava u Srpcu na ušću Vrbasa u Savu. Regata je svake godine sve posjećenija, a dolaze nam učesnici sa plovilima ne samo iz Srpca i okolnih opština, već i iz Srbije - istakla je Šuščević.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević kaže da će najveću  finansijsku podršku, u iznosu od 3.000 KM, dobiti “Gastro fest”, koji će 14. godinu zaredom biti održan u Bardači. Riječ je o sajmu kulinarstva koji svake godine okupi više hiljada ljudi i najposjećeniji je događaj u opštini.

- “Gastro fest” je već odavno dobio međunarodni karakter jer nam stižu ekipe iz cijele BiH, Hrvatske, Srbije pa čak i iz Poljske. Naglasak je na takmičenjima u pripremanju ribe i piletine, što je brend Srpca - rekao je Dragosavljević. On ističe da značajan potencijal ima i razvoj vjerskog turizma, na kojem će se posebno raditi u narednom periodu, jer posljednjih godina dolazi sve veći broj Poljaka iz Novogrođeca i Boleslaveca u Srbac kako bi posjetili grobove svojih predaka, koji su naseljavali ovo područje u prvoj polovini prošlog vijeka.

Susreti slijepih žena

Prvi put ove godine planirana je i organizacija Susreta slijepih žena Republike Srpske, koji će biti održani u društvenom domu u Sitnešima i okupiće stotinak slijepih i slabovidih iz RS, FBiH, Srbije i Crne Gore.

- Manifestacija je planirana na proljeće, a predviđena je organizacija muzičko-poetske večeri i posjeta manastiru Osovica - rekao je predsjednik Opštinske organizacije slijepih i slabovidih lica Božidar Drinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana