Рогатици: Пјесници стиховима честитали крсну славу

Сретен Митровић
Рогатици: Пјесници стиховима честитали крсну славу

Рогатица - Једна од бројних манифестација посвећених крсној слави општине Рогатица Преображењу Господњем било је књижевно вече које је одржано у сали биоскопа. Што се тиче самог имена манифестације приближније би било да се звала пјесничко вече, јер су његови учесници били пјесници.

 То говоре и њихова имена. Предводио их је бард пјесништва и вишегодишњи познаник Рогатичана, Љубивоје Ршумовић. Ту је и такође познаница љубитеља лијепог стиха у Рогатици, Мирјана Булатовић и Милосав Тешић, пјесник и академик који је у Рогатици први пут.

Општини и суграђанима уз крсну славу своје старе и нове стихове поклонили су и локални пјесници Миленко Јевђевић Јевђа који иако живи, ради и пише пјесме у Бањалуци. Ту је и Милун - Мишо Лубарда и доајен међу писцима и пјесницима Божидар - Божо Станар (83), који иако рођен у Чајничу, Рогатицу је прихватио као свој град.

Све у свему, било је то вече за сладокусце пјесништва. Ништа ново не може се казати о старим и новим пјесмама Ршума. Одушевила је и Мирјана Булатовић, а прво гостовање у Рогатици Милосав Тешић, занимљиво је, почео је пјесмама о Горажду и Чајничу из његове збирке објављене 1980. године.

Пажњу присутних у сали биоскопа изазвала је и његова пјесма Евелин која је посвећена шкотској хуманитарној добровољној радници Евелин Хаверфилд из Првог свјетског рата која је као добровољна медицинска сестра бринула о српским рањеницима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана