Родитељи которварошких основаца још чекају новац

Милијана Латиновић
Родитељи которварошких основаца још чекају новац

Котор Варош - Десетине бивших ученика которварошке Основне школе “Свети Сава” и њихови родитељи још чекају правду за срушене ђачке снове, јер им ни након шест година, колико је прошло од када су уплатили екскурзију на коју дјеца никада нису отишла, новац није враћен.

Школа је, на основу шест правоснажних и извршних судских пресуда била дужна да за пропалу екскурзију родитељима ученика из пет одјељења централне школе и једног у Врбањцима исплати око 78.000 марака основног дуга и камата, као и судске трошкове који износе око 19.000 марака.

У јуну ове године исплаћено је 15.375 КМ родитељима једног одјељења ђака, док се на исплату по основу преосталих пет правоснажних пресуда још чека.

У Министарству финансија РС, на чију адресу је једно од преосталих извршних рјешења послато још у мају прошле године, кажу да то рјешење није евидентирано у бази за судска извршења.

- Преостала четири судска извршења су запримљена и евидентирана у бази. Сва рјешења унесена у систем биће измирена у складу са редослиједом и терминским планом плаћања - навели су у Министарству.

Адвокат који је заступао родитеље Тихомир Тепић, чије је дијете такође оштећено у овом случају, каже да је немогуће да рјешење које је још лани достављено на извршење није реализовано, а камоли да није ни евидентирано у бази Министарства.

- Према мојој евиденцији то рјешење Министарство је запримило 22. маја прошле године, као и рјешење које је већ исплаћено - рекао је Тепић.

Иако су родитељи тадашњих которварошких основаца извојевали правну битку, сумњају да ће још једном бити преварени, јер упркос пресудама још чекају новац. Многи су тада позајмили новац и подигли кредите како би дјеци приуштили одлазак на екскурзију са које би понијели успомене за читав живот. Умјесто тога, срушени су снови једне генерације основаца.

- Та агонија и данас траје. Родитељи у невјерици питају шта се дешава, до када ће чекати новац, посебно из разлога што је за једно одјељење новац исплаћен - рекао је Тепић и додао да на исплату чека још око 80 родитеља.

Родитељи стотињак основаца уплатили су 2012. године по 380 марака за екскурзију у Будви, за коју је школа ангажовала Туристичку агенцију “Биг нец” из Бањалуке. Међутим, агенција није уплатила аранжмане, иако је од школе узела новац који су прикупили од родитеља, због чега је екскурзија отказана вече прије планираног поласка. Родитељима новац није враћен, због чега су тужили школу и агенцију “Биг нец”. ++++++++

Износ

Тихомир Тепић истиче да би према извршним пресудама сваки родитељ требало да добије исти износ, 760 марака.

- Родитељима би требало да буде исплаћено 380 КМ основног дуга и исти износ камате - рекао је Тепић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана